Onderzoek: Nederlanders weer vaker op vakantie

vakantiekerst

Heb je al vakantieplannen? Hoe vaak ga jij dit jaar op vakantie? Na enkele jaren van lichte daling en vorig jaar een stabilisatie van het aantal vakanties, verwacht NBTC-NIPO Research namelijk dat Nederlanders in 2016 weer vaker op vakantie gaan.

Zowel het aantal binnen- als buitenlandse vakanties zal stijgen. De bestedingen aan vakanties nemen ook toe. Dit baseert NBTC-NIPO Research op onder andere grootschalig onderzoek naar de vakantie-intentie van Nederlanders. Tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs op 12 januari worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

NBTC-NIPO verwacht dat het totaal aantal vakanties met zo’n 2% stijgt: Nederlanders ondernemen zowel meer binnen- als buitenlandse vakanties. Voor buitenlandse vakanties wordt een groei van zo’n 3% verwacht. Het aantal buitenlandse vakanties groeit daarmee naar 18,6 miljoen. Voor vakanties in eigen land wordt een meer bescheiden groei van circa 1% verwacht, wat resulteert in 17,2 miljoen binnenlandse vakanties. De totale bestedingen aan vakanties stijgen naar verwachting met zo’n 3% en komen uit op zo’n 16,5 miljard euro.

De belangrijkste verklaring voor het positieve vakantiesentiment vormt de aantrekkende economie. De combinatie van groeiend consumentenvertrouwen en stijgende koopkracht stimuleert de reislust. Geopolitieke spanningen en (angst voor) terreuraanslagen zouden het positieve gevoel nog wat kunnen temperen. “Maar de ervaring leert dat de effecten daarvan veelal tijdelijk en lokaal zijn. De consument wil graag op vakantie en kiest voor bestemmingen die als veilig worden ervaren”, aldus NBTC-NIPO.

Lees ook:Onderzoek: Nederlanders geven meer geld uit aan vakantie
Lees ook:Onderzoek: Vakantie in eigen land populairder
Lees ook:Minder Nederlanders op vakantie deze zomer
Lees ook:Veel vragen over veilige bestemmingen tijdens Vakantiebeurs 2017
Lees ook:Nederlanders bezuinigen meer op korte dan lange vakanties

Geen reacties // Reageer