Ecotaxa: Mallorca voert toeristenbelasting in

Ben je van plan om deze zomer op vakantie naar Mallorca te gaan? Dan kan je vakantie zomaar een paar euro duurder worden dan gedacht. Vanaf juli moet je namelijk toeristenbelasting betalen. En daar is niet iedereen even blij mee.

Vanaf 1 juli moeten alle toeristen vanaf 16 jaar toeristenbelasting betalen. Verblijf je op het eiland, dan moet je tussen de 50 cent en de 2 euro per persoon per overnachting betalen. Verblijf je in een hostel, dan betaal je 50 cent per nacht, maar zit je in een luxe resort met 5 sterren, dan betaal je elke nacht 2 euro extra. Deze tarieven lopen van 1 mei tot en met 31 oktober. Kom je in het laagseizoen, dan betaal je maar de helft.

De regering van de Balearen hoopt met deze zogeheten Ecotaxa 50 miljoen binnen te harken om zo een aantal problemen op te lossen. Tijdens het hoogseizoen zitten er namelijk zoveel toeristen op het eiland dat de infrastructuur dit helemaal niet meer aan kan. Toeristen verspillen te veel water, het riool kan dit allemaal niet aan en dat is weer slecht voor het milieu.

De toeristenbelasting zal niet alleen ingevoerd worden op Mallorca. Ook op de andere eilanden van de Balearen, zoals Menorca, Ibiza en Formentera, moeten toeristen straks toeristenbelasting betalen, Hoteliers zijn niet blij met deze beslissing. Milieuactivisten zijn ook niet blij, zij vinden namelijk dat de tax te laag is.

Het is nog maar de vraag of deze invoering lang stand zal houden. Van mei 2002 tot oktober 2003 moesten toeristen ook al een toeristenbelasting betalen, maar Duitsers kwamen niet meer naar het eiland en ondernemers kwamen massaal in opstand tegen deze nieuwe maatregel. De regering besloot toen om de belasting maar weer af te schaffen.

Lees ook:Ecotaxa: Toeristenbelasting ingevoerd op de Balearen
Lees ook:Berlijn vraagt toeristenbelasting voor viervoeters
Lees ook:Burgemeester Londen wil toeristenbelasting invoeren
Lees ook:Telfort verlaagt prijzen bellen in het buitenland
Lees ook:Toeristenbelasting Spanje fors duurder

Geen reacties // Reageer