Onderzoek: Frankrijk blijft favoriete vakantieland van Nederlanders

De schoolvakantie in regio Midden-Nederland is inmiddels begonnen en de Nederlanders gaan weer massaal op vakantie. Maar waar gaan we nu het liefste naartoe, welk land is favoriet en waar zetten we vorig jaar ons tentje op? Het Centraal Bureau voor de Statistiek zocht het voor je uit.

In de zomerperiode van 2015 gingen 11,7 miljoen Nederlanders in totaal 21,7 miljoen keer op reis. Dat zijn gemiddeld bijna twee vakanties per vakantieganger. Hiervan gingen 8,6 miljoen Nederlanders voor een lange vakantie naar het buitenland. Dit betrof 9,7 miljoen vakanties; iets meer dan in 2014 en aanzienlijk meer dan in 2005 (toen nog 8,8 miljoen).
Frankrijk was, net als in voorgaande jaren, met 1,8 miljoen vakanties de populairste bestemming in de zomervakantie. Op enige afstand volgen Duitsland met 1,3 miljoenvakanties en Spanje met 1,1 miljoen vakanties. Andere veel bezochte, zuidelijke en zonnige bestemmingen zijn Italië, Griekenland en Turkije. De Verenigde Staten is het enige niet-Europese land in de top tien.

De meeste Nederlanders kiezen voor hun lange zomervakantie voor zekerheid. In 2015 boekte 84 procent vooraf een accommodatie, het vervoer naar de plaats van bestemming, of beide. Daarnaast ging 4 procent naar een eigen zomerhuisje of een eigen caravan op een vaste standplaats. Voor 12 procent van de Nederlanders geldt dat zij op pad gaan zonder vooraf te boeken. De helft van hen verblijft in een woning van familie, vrienden of kennissen, de andere helft vertrekt op de bonnefooi. Die laatste groep wordt overigens steeds kleiner. Tien jaar geleden ging nog 11 procent op de bonnefooi op vakantie.

Ruim 9 op de 10 Nederlanders reizen voor hun zomervakantie met de auto of het vliegtuig naar de bestemming in het buitenland. Ruim de helft stapt in de auto en 40 procent neemt het vliegtuig. Sinds 2005 is het aandeel vliegvakanties toegenomen (van 34 naar 40 procent) terwijl het aandeel autovakanties is gedaald (van 57 naar 53 procent).

Bijna 4 op de 10 Nederlanders brachten tijdens hun lange buitenlandse zomervakantie in 2015 de nacht door in een hotel, pension of bed & breakfast. Dit is een lichte toename ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarnaast zijn caravan of camper, zomerhuis of vakantiebungalow en appartement de meest voorkomende accommodaties. Het verblijf in deze onderkomens nam licht af.

Deze accommodaties waren in 2015 goed voor 112 miljoen overnachtingen, gemiddeld bijna 12 nachten per vakantieganger. Het aantal lange, buitenlandse zomervakanties is toegenomen, maar het aantal overnachtingen bij deze lange vakantie is sinds 2005 vrijwel gelijk gebleven.

Nederlanders besteedden in 2015 gezamenlijk ruim 8 miljard euro aan lange, buitenlandse zomervakanties, gemiddeld is dat 831 euro per persoon. Hieronder vallen zowel de kosten van reis en verblijf als de uitgaven ter plaatse.

Lees ook:Forse toename aantal vliegvakanties
Lees ook:Onderzoek: Vakantie in eigen land populairder
Lees ook:Kerstvakantie: 1,8 miljoen Nederlanders op vakantie
Lees ook:Pinksteren: 450.000 vakanties in eigen land
Lees ook:Meivakantie: 2 miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land

Geen reacties // Reageer