Justjesoars: Parel van rust in hartje Friesland

Het is al donker wanneer ik terugkom van een afspraak. Ik loop richting het huisje en loop nog even verder door naar het terras. Het is aardedonker, ik weet dat er een weiland voor mij ligt, maar ik zie helemaal niks. Daarnaast hoor ik alleen maar de stilte. Ik kijk naar boven en zie de melkweg, wat bijzonder. Totale rust, zomaar ergens in Friesland.

Ik verblijf een paar dagen in Bed en Brochje Justjesoars, een Bed en Breakfast van Henk en Aagje. Justjesoars is Fries voor net even anders en dat is het ook. Die middag reis ik naar Oudega, in Friesland, en kom middenin een weiland terecht. Ik parkeer de auto bij de boerderij en loop naar achter. Door de garage komt Aagje mij al tegemoet. Henk speelt samen met zijn kleindochter een spelletje aan de picknickbank, om mij heen niks anders dan mooie bloemen, struiken en heel veel antiek, oftewel brocante. Wat een mooie plek!

Justjesoars bestaat uit een B&B en een vakantiehuis. Ik slaap in het vakantiehuis, It Lytshus genaamd. Aagje neemt mij gelijk mee naar het huis en geeft mij een rondleiding. Het huis is groot, licht en heeft een enorme badkamer met bad voor 2 en ook nog eens een douche. Het vakantiehuis is in feite 1 grote ruimte, met een ruime open keuken, woonkamer, terras en veranda. Ook hier veel brocante en kleine details die het net even af maken. De friese spreuken aan de muur maken het helemaal af. Er is een grote boekenkast en er is een klein gastenboekje, waar je ook de code van de wifi kunt vinden.

Er is een slaapkamer beneden en boven zijn er ook nog 2 slaapkamers voor 4 personen, in de vorm van 2 bedstee’s. Ik ben de eerste en aangezien er nog een blogger blijft slapen, mag ik kiezen waar ik mag slapen. Volgens diverse personen praat en wandel ik in mijn slaap, dus voor iedereens veiligheid lijkt het mij verstandig dat ik de kamer beneden kies. Ik pak mijn spullen uit en ga naar een afspraak vlakbij.

De slaapkamer beneden heeft geen deur, maar een handige schuifdeur. De slaapkamer beschikt over een grote kast, 2 bedden, nachtkastje en heeft een schitterend uitzicht over de weilanden. Als het al donker is, kom ik weer terug. Er is gelukkig ruimte genoeg om vlakbij te parkeren en het licht floept direct aan.

Ik ben de eerste die weer bij de B&B is. Het valt mij op hoe rustig en stil het hier is. Ik loop even wat verder en sta op het terras. Het is aardedonker, ik weet dat er een paar weilanden voor mij liggen, maar ik zie helemaal niks. Daarnaast hoor ik alleen de stilte. Ik kijk naar boven en zie de Melkweg, dat is bijzonder, want dat zie ik bijna nooit. Totale rust, zomaar ergens in Friesland.

Ik loop weer terug naar het huisje, pak nog even een glas water en ga dan slapen. Ik slaap heerlijk, maar ik ben een ochtendmens en ik ben al vroeg weer wakker. Ik doe mijn kleren aan, ga op de bank zitten en pak een tijdschrift. Het begint langzaam licht te worden, het zonlicht piept door de bomen heen. Ik besluit een ontbijtje te maken. In de koelkast liggen allerlei lekkere dingen. Aagje heeft genoeg eten neergezet voor een midweekje. In de koelkast zie ik ook nog echte Frysk Sukerbolle, Fries Suikerbrood liggen, daar pak ik natuurlijk eentje van. Aagje heeft ook nog een zak bij de fruitschaal gelegd, het blijken verse croissantjes en gezonde bolletjes te zijn. Op de fruitschaal ligt ook heerlijk fruit.

Aangezien het niet zo koud is, besluit ik buiten te gaan ontbijten. Het is nog steeds heerlijk stil, wel lopen er een paar koeien voorbij en hoor ik een paar vogels fluiten in de lucht. Hier kan ik wel uren blijven zitten, met een kopje thee en wat aardbeien, alleen hebt ik een aantal afspraken staan en moet ik dus weer weg. Die avond kom ik laat weer terug. De volgende ochtend pak ik mijn spullen weer in, loop nog even door de tuin en  ik ga nog even bij Aagje en Henk aan de picknickbank zitten. Ze schenken koffie en thee in en we praten een beetje over het bedrijf.

De B&B staat er pas sinds 2009, het feit dat er zoveel antieke spulletjes overal staan, komt door de vader van Aagje. Hij had een antiekzaak en was ook vaak op de markt in Leeuwarden te vinden. De naam van de antiekzaak was Justjesoars, een naam bedenken voor de B&B was dus niet moeilijk. Het is gezellig en Henk en Aagje praten honderduit en zijn de perfecte gastheer en gastvrouw. De tijd vliegt en het is tijd om te gaan. Ik neem afscheid. Kon ik hier maar wat langer blijven, maar de plicht roept weer en ik ga weer op weg naar een andere afspraak.

Mocht je op zoek zijn naar een paar dagen rust, wil je net even iets anders en wil je graag overnachten in Friesland, dan ben je bij Justjesoars aan het juiste adres. Mocht je creatieve handen hebben, dan zit je hier ook goed. Aagje geeft ook nog een aantal workshops. De volgende workshop is op 1 november. Overnachten kan hier al vanaf 45 euro (Opkeamer) of 95 euro (It Lytshus) per nacht en is inclusief een heerlijk ontbijt.

Bed & Brochje Justjesoars
Skeaneheawei 23, Oudega Smallingerland

Lees ook:Dit weekend: Nationaal Park De Alde Feanen herontdekken
Lees ook:(Filmpje) Duitse toerist beklimt illegaal piramide in Egypte
Lees ook:Getest: Glampingtent in Oudega
Lees ook:Review: Hotel de Stokerij in het Belgische Oudenburg
Lees ook:De nieuwe travelblogster stelt zich voor

Geen reacties // Reageer