Reistips: Eerste hulp bij vertraging

De zomervakantie is weer begonnen. Topdrukte dus op Schiphol en  als jij nu ook met het vliegtuig naar je bestemming gaat, dan kan het zomaar zijn dat je vliegtuig opeens vertraging heeft. Dat is nog niet zo erg als het vliegtuig een kwartier later gaat vliegen, maar wat moet je doen als je al uren zit te wachten op het vliegveld omdat je vliegtuig een forse vertraging heeft opgelopen. Wat kun je doen? Heb je ergens recht op en krijg je een vergoeding voor dit ongemak? Hieronder een aantal tips.

Is je vlucht 3 uur of meer vertraagd en was dit niet het gevolg van een buitengewone omstandigheid, dan heb je recht op een financiële vergoeding.

De hoogte van de vergoedingen zijn vastgelegd in Verordening (EG) 261/2004 en zijn afhankelijk van verschillende variabelen. Jouw schadevergoeding wordt op basis van de duur van jouw vertraging en de afstand van de vlucht berekend. De wetgeving geldt in principe voor zowel alle Nederlandse als alle buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, maar indien jouw vlucht van buiten Europa komt, zijn er extra regels waaraan de vlucht moet voldoen. Vlieg je van een niet-Europese bestemming naar een Europese bestemming, dan moet de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt Europees zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Alles goed en wel, maar je wilt natuurlijk weten hoeveel je schadevergoeding je krijgt als je vliegtuig 6 uur vertraging heeft. Hieronder een overzichtje:

  • Voor vluchten tot en met 1500 kilometer heb je recht op 250 euro schadevergoeding.
  • Voor alle overige vluchten binnen de Europese Unie heb je recht op 400 euro schadevergoeding.
  • Voor vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer vanaf of naar een luchthaven buiten de Europese Unie, heb je recht op 400 euro schadevergoeding.

Voor alle overige vluchten heb je recht op een schadevergoeding van 600 euro.

Maar, hier zit een addertje onder het gras… Gaat het om een langeafstandsvlucht van meer dan 3500 kilometer en was je vertraging tussen de 3 en de 4 uur, dan kan de luchtvaartmaatschappij besluiten om de vergoeding van 600 euro te halveren. Ja, ik moest het ook 2 keer lezen, maar dat kan blijkbaar.

Naast de vergoeding heb je tijdens het wachten op de luchthaven bij een vertraging, annulering of overboeking natuurlijk ook recht op iets te eten en te drinken, een telefoongesprek en indien nodig ook een hotelovernachting. Ook kun je bepaalde kosten die je hebt gemaakt als direct gevolg van de vertraging terug vragen.

En is je vlucht nu vertraagd en heb je recht op een vergoeding, dan kan je dat natuurlijk claimen. Maar waar moet je dan zijn? Er zijn diverse sites waar je naartoe kan gaan. Vlucht-vertraagd.nl is er 1 van. Hier kun je binnen 3 minuten kijken of je recht hebt op een schadevergoeding, kan je een claim indienen en krijg je direct hulp. Veel succes!

Lees ook:(Tips) Eerste hulp bij vertraging
Lees ook:(Tips) Eerste hulp bij vertraging
Lees ook:Recht op vergoeding: Nederlandse vakantiegangers laten massaal geld liggen bij vertraging
Lees ook:Vlucht vertraagd? Claimen! Vliegtuig passagiers hebben recht op schadevergoeding tot € 600 bij vertraging, overboeking of annulering
Lees ook:Ryanair verliest rechtszaak over compensatie vertraging passagiers

Geen reacties // Reageer