Review: King’s Inn City Hostel (+ hotel) Alkmaar

Ben je nog op zoek naar een leuk en betaalbaar hotel, voor een weekendje weg in een leuke stad?? Dan heb ik misschien een leuke tip voor je. Afgelopen maand sliep ik bij een bijzondere accommodatie, het was namelijk een hostel én een hotel ineen.

Afgelopen maand was ik op vakantie en besloot ik samen met mijn oude auto op roadtrip te gaan door Nederland, Belgie en Frankrijk. Alkmaar was mijn laatste stop en op uitnodiging van Bo Groefsema, de manager, mocht ik een nachtje slapen in King’s Inn City Hostel & Hotel.

King’s Inn City Hostel & Hotel

Het bedrijf is een hostel en hotel in 1 en dat had ik nog niet eerder meegemaakt in Nederland. Ik las overwegend positieve reviews over het bedrijf, dat daarnaast nog maar een paar jaar in bedrijf is. Ik werd nieuwsgierig en dus ging ik bepakt en bezakt naar Alkmaar. Het bedrijf staat midden in het centrum, tussen allerlei eeuwenoude panden. Het bedrijf zelf is verdeeld onder een aantal gebouwen, wat ook zeker zijn charme heeft. En.. het bedrijf zou de week daarop 3 Hotelsterren krijgen. Een spannende periode voor het personeel.

Parkeren

Parkeren doe ik bij een parkeergarage op 5 minuten afstand van het hotel. De entree is aan de Koningsstraat, vlakbij de beroemde Kaasmarkt. De receptie is in de sfeervolle, relaxte en gezellige brasserie en ik krijg een hartelijk ontvangst. De brasserie beschikt over een open keuken en de receptioniste doet tegelijk ook de bediening, veelzijdige baan dus.

Hotel

De receptioniste loopt met mij mee naar de hotelkamer. Het hotelgedeelte is niet in dit gebouw, maar in een andere straat (Pieterstraat) 500 meter verderop. De 14 hotelkamers, elk compleet anders ingericht, zijn verdeeld over 2 grachtenpanden. In de panden zat eerder een, hoe kan het ook anders in Alkmaar, kaaspakhuis.

De receptioniste opent de deur met de key en gaat mij voor naar de kamer. Het pand ruikt oud en ziet er statig uit. Ik heb de bovenste kamer en in dit pand is er geen lift, dus we gaan met de oude, smalle, trap omhoog, een prima workout voor iemand die amper sport. We gaan met 2 trappen omhoog. In een smal gangetje komen we bij mijn kamer aan, de deur zwaait open ennn.. Weer een trap. Wat leuk, een eigen trap.

We komen boven en wat rest is een enorme ruimte, met grote ramen en een geweldig mooi uitzicht over de gracht en het centrum. De daken zijn schuin, het bed kraakt, de vloer loopt schuin af en de vloer piept, heerlijk. De receptioniste geeft nog even wat uitleg en vertrekt. De kamer heeft een groot kingsize bed en  aan de andere kant staat er nog een bed voor 1 persoon. In het midden een grote kledingkast, een aantal kleine tafeltjes waar flesjes water, een waterkoker en zakjes koffie, thee en chocolade staan. Daarnaast heeft de kamer een aparte badkamer met douche. Het zou ook zo een studentenkamer kunnen zijn, met het enige verschil dat deze kamer veel groter is.

De luiken bij het grote bed kunnen helemaal open, er is geen balkon, maar je kan hier wel uren naar mensen zitten kijken. Het is wel zaak dat je niet te ver voorover leunt, anders val je zo van 3 hoog het water in en dat is ook weer niet de bedoeling. In de infomap lees ik dat je ook bootjes kunt huren bij het hotel, voor een paar uur of hele dag. En fietsen huren of stallen, is ook mogelijk.

Hostel

Ik ga weer terug naar de receptie, weer alle trappen af, en krijg een kleine rondleiding door het hostel. Het hostel zit achter de brasserie en lijkt heel erg op een verbouwd cellencomplex a la het Alibi Hostel in Leeuwarden, maar dat is het niet. Het gebouw was eerder een kolenloods en is verbouwd tot hostel. Het middengedeelte is ruim, een aantal backpackers zitten aan een grote tafel en spelen een spelletje of lezen een boek. En om het helemaal gezellig te maken, staat er gewoon een boom in het midden.

In het hostel is plaats voor 140 gasten, er zijn privékamers maar ook slaapzalen. Let wel, de hostelkamers hebben allemaal geen ramen, maar zijn verder wel van alle luxe gemakken voorzien. Zo zijn er bijvoorbeeld oplaadstations voor je laptop of telefoon. Overnachten kan al vanaf 20 euro per persoon, een koopje voor een hotel/hostel dat midden in het centrum staat. Daarnaast organiseert het hotel ook veel activiteiten in de brasserie zelf, wat weer veel studenten aantrekt.

Brasserie

Er hangt een leuke, gemoedelijke sfeer in de brasserie.  Ik besluit hier ook te dineren en het eten is lekker, voordelig en goed. Het ontbijt de volgende ochtend is ook in de brasserie. Er zijn broodjes, beleg, de kok bakt een eitje voor je en er zijn diverse dranken. Het ontbijt is minder uitgebreid dan in een hotel, maar dat is helemaal niet erg. Ondertussen lees ik de krant en praat ik nog met een paar backpackers.

Ik ga weer naar de hotelkamer, pak mijn spullen in, lever mijn keycard in en vertrek weer naar huis. Ik kom hier zeker nog eens terug, het hotel is zijn 3 sterren meer dan waard.

Actie Facebook

Wil jij hier nu ook eens overnachten? Op Facebook staat een actie waarbij je een overnachting in het hostel kunt winnen, met 5 andere vrienden en vriendinnen. Like de pagina en wie weet overnacht jij hier ook wel. Of boek gewoon een kamer of een arrangement bij het hotel, ook leuk!

King’s Inn City Hostel Alkmaar
Koningsstraat 6, Alkmaar

De foto’s zijn maar een selectie van wat ik geschoten heb. Ik heb natuurlijk nog veel meer foto’s, maar dat zie je binnenkort in een fotoblog! 

Lees ook:Bijzonder overnachten: Book and Bed hostel in Tokyo
Lees ook:Tip: Jim’s Guesthouse & Tibetan Hotel in Dali – China
Lees ook:Review: Les Nuits Antwerpen
Lees ook:Review: easyHotel Brussel
Lees ook:Appartementen checken via Wimdu

Geen reacties // Reageer