Bosbranden Zuid-Frankrijk: Branden onder controle, campings nog niet veilig

Gisternacht braken er diverse bosbranden uit bij de badplaats Bormes-les-Mimosas in de Cote d’Azur in het zuiden van Frankrijk. Een dag later zijn de branden onder controle, maar het gevaar is nog niet geweken.

De vlammen bedreigden de afgelopen dagen vele hotels en campings, 10.000 bewoners en toeristen, waaronder ook veel Nederlanders, moesten geëvacueerd worden. Iedereen moest zijn of haar spullen achterlaten en een aantal toeristen moesten via het strand naar veiligere gebieden vluchtten. De Fransen kwamen direct in actie en hebben een aantal opvangcentra opgezet waar iedereen in kan verblijven.

Volgens de brandweer zijn de meeste branden nu onder controle, maar dat wil niet zeggen dat het gevaar nu geweken is. Er is nog steeds extreme droogte in het gebied en er staat een stevige wind.

Ondanks dat de branden nu onder controle zijn, mogen toeristen nog niet terug naar de campings. De campings zijn gesloten en worden bewaakt door agenten en de brandweer. Het is onbekend hoeveel schade de branden hebben aangericht aan de campings. Het is ook niet bekend wanneer de campings weer worden geopend.

Honderden brandweerlieden uit heel Frankrijk helpen hun collega’s in het zuiden bij de bestrijding van bosbranden. Franse media meldden donderdag dat er bijvoorbeeld 450 brandweerlieden en militairen naar het zuidoostelijke departement Var zijn gestuurd om de brandweer te helpen.

Droogte en wind blijven een obstakel voor de brandblussers. In het binnenland van hetzelfde departement Var woedt een brand die het plaatsje Seillons-Source-d’Argens bedreigt. Maar ook hier lijkt het vuur bedwongen te kunnen worden.

Ten westen van Marseille woeden bosbranden in de gemeente Martigues waar donderdag twee tieners op verdenking van brandstichting zijn aangehouden. In het zuiden van Frankrijk en op Corsica zijn sinds maandag meer dan 7000 hectare in vlammen opgegaan.

De touroperators Neckermann Reizen en Vrij Uit (onderdeel van Thomas Cook Nederland) hebben ongeveer vijfhonderd Nederlanders in Zuid-Frankrijk zitten waar momenteel heftige bosbranden zijn. Het gaat vooral om mensen op campings, maar ook in hotels en appartementen.

Bij de ANWB Alarmcentrale zijn tientallen meldingen binnengekomen van Nederlandse toeristen die hun vakantieadres hebben verlaten door de branden.

Lees ook:Griekenland: ‘bosbranden Athene onder controle’
Lees ook:Bosbranden bedreigen Los Angeles
Lees ook:Bosbranden Zuid-Frankrijk: Snelwegen gesloten, Nederlandse toeristen geëvacueerd
Lees ook:Bosbranden Frankrijk: Geëvacueerden weer terug naar de camping
Lees ook:Bosbranden houden Zuid-Europa in zijn greep

Geen reacties // Reageer