Na 144 jaar bouwen: Werkzaamheden Sagrada Familia klaar in 2026

De Sagrada Familia is een van de belangrijkste en populairste toeristische attracties van Barcelona. In 1882 is de bouw van Gaudi’s levenswerk begonnen en de bouw is na al die jaren nog steeds niet voltooid. Maar er is licht aan het einde van de tunnel, experts denken nu dat de werkzaamheden aan de kerk in 2026 zijn afgerond. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Het idee voor de bouw van een nieuwe kerk werd gelanceerd door een devote organisatie die als doel had een halt toe te roepen aan de ontchristening van de Barcelonezen, een gevolg van de industrialisatie en het toegenomen opleidingsniveau van de bewoners. In 1877 kochten ze een stuk grond in Eixample, een nieuwe stadswijk. De architect Francisco de Paula del Villar ontwierp een neogotische kerk. Hij had ook de leiding over de bouw, die in 1882 van start ging. Een jaar later werd Gaudi de projectleider. De kerk zou zijn meesterwerk worden, waar hij zijn hele verdere leven aan heeft gewerkt.

Gaudi was zo bezig met de werkzaamheden, dat hij geen andere opdrachten meer aannam en in de kerk sliep. In 1926, 45 jaar na de start van de bouw, kwam Gaudi om het leven bij een verkeersongeluk. Gaudi werd begraven in een crypte in de kerk, die overigens gewoon te bezoeken is. De werkzaamheden gingen door, maar zijn dus nog steeds niet klaar.

Na voltooiing zal de Sagrada Família in totaal achttien torens hebben. Vier torens aan drie gevels vertegenwoordigen de twaalf apostelen. Deze torens bereiken een hoogte van negentig tot honderdtwintig meter. Nog eens vier torens vertegenwoordigen de vier evangelisten. Zij staan dan rond de grootste, honderdzeventig meter hoge toren, die gewijd is aan Jezus Christus. De laatste toren, gewijd aan de maagd Maria, zal over het apsis gebouwd worden. 10 van de 18 torens en de Gloriegevel moeten nog worden voltooid.

Mocht je eens in Barcelona zijn, bezoek dan ook deze prachtige kerk. Ik ben zelf al 2 keer in de kerk geweest en dat was vrij bijzonder. De kerk is zo groot en bouwvakkers zijn de hele dag bezig met boren, timmeren en zagen, heel apart om daar aanwezig te zijn. Je kan de torens ook bezoeken, maar mocht je nu last hebben van hoogtevrees, (uw blogster heeft er ook last van) dan zou ik gewoon op de grond blijven. Uiteraard ben ik wel boven geweest, maar kan ik mij er jammer genoeg niet veel meer van herinneren. Wel dat ik bekaf was van al die smalle traptreden en het doodeng vond om weer naar beneden te gaan. Maar goed, de kerk is zeker een bezoekje waard!

Architect Gaudí ontwierp naast deze basiliek meerdere andere karakteristieke bouwwerken in Barcelona, onder meer Casa Batlló en Park Güell.

Lees ook:Filmpje: Zo komt de Sagrada Familia er uit te zien!
Lees ook:Sagrada Familia in 2026 dan eindelijk klaar?
Lees ook:Opblaasbare kerk op Italiaans strand
Lees ook:Kačjak Zip line: Kroatië introduceert eerste tokkelbaan in Europa over zee
Lees ook:New York krijgt 190 meter hoog reuzenrad

Geen reacties // Reageer