Noodtoestand Turkije: Buitenlandse Zaken past reisadvies aan

Na de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag, is President Erdogan nog steeds op zoek naar de daders. De president heeft nu de noodtoestand afgekondigd, om zo nog makkelijker de daders op te kunnen sporen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies weer aangepast.

Sinds gisteravond is de noodtoestand in Turkije van kracht voor de duur van 3 maanden. Er is (nog) geen avondklok, maar de persvrijheid is wel beperkt. De bevolking kan nog wel op social media, maar de afgelopen tijd zijn Twitter en Facebook vaak geblokkeerd geweest. Erdogan is er heilig van overtuigd dat een tegenstander van hem de coup heeft beraamd en is nu bezig om het leger te zuiveren. Ondertussen zijn er 60.000 mensen, waaronder ook leraren en rechters, ontslagen.

Nederlandse vakantiegangers merken niet veel van deze noodtoestand, maar voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken was de noodtoestand wel de aanleiding om het reisadvies aan te passen. Het ministerie heeft het volgende op de website gezet:

De Turkse overheid heeft per 21 juli 2016 de noodtoestand ingesteld. De situatie in heel het land is nog onvoorspelbaar. In het gehele land zijn er regelmatig politieke demonstraties. Die ontaarden regelmatig in rellen en geweld, vooral in de grotere steden. Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Volg de instructies van de autoriteiten op. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

Touroperator Thomas Cook/Neckermann en ANVR laten aan RTL Nieuws weten dat vakantiegangers zich weinig aantrekken van de couppoging en de ingevoerde noodtoestand. Zij merken weinig van de onrust, aangezien de meeste toeristen in de Turkse badplaatsen verblijven. ANVR laat weten dat mensen de vakantie naar Turkije niet zomaar kunnen annuleren. Een vakantie kan je pas annuleren als er een negatief reisadvies is voor een land en dat is er nu niet.

Het is nu voornamelijk nog onrustig in Istanbul en Ankara. Verblijf je daar? Volg dan de instructies goed op en vermijd demonstraties.

Lees ook:Reisadvies Turkije aangescherpt: Kans op aanslagen op drukke plekken
Lees ook:Na reeks aanslagen: Buitenlandse Zaken roept op tot voorzichtigheid in Turkije
Lees ook:Update reisadvies Turkije na aanslag: Mijd demonstraties en drukke plekken
Lees ook:Kans op aanslagen: Minder vakanties naar Turkije geboekt
Lees ook:Reisadvies aangescherpt: President Malediven kondigt noodtoestand af

Geen reacties // Reageer