Alleen in het weekend: Londense metro’s rijden nu ook s’nachts

Een jaar geleden liet exploitant Transport for Londen weten dat er plannen waren om de Londense metro’s ook s’nachts te laten rijden. De machinisten gingen massaal in protest, maar dat mocht niet baten. De dienstregeling is nu, 1 jaar later, aangepast. In het weekend rijden diverse lijnen gewoon 24 uur per dag. ook in de nacht.

Tot nu toe reden de metro’s in Londen alleen nog tot middernacht door. Daarna moest je de nachtbus pakken, maar deze zat vaak vol met dronken studenten, geen pretje. Londen was de laatste wereldstad waar nog geen nachtmetro reed en dat was een doorn in het oog van de burgemeester en de exploitant. Boris Johnson, de vorige burgemeester van Londen en bijna premier van Groot-Brittanie, opperde dan ook in mei vorig jaar al het idee om in september de Nighttube in te voeren. De vakbond was boos, het personeel was boos en werd, nadat de exploitant meldde dat de machinisten niks extra’s kregen voor het werk in de nacht, nog kwader.

Het personeel legde in juli en augustus 2015 dan ook massaal het werk neer. Dat zorgde voor enorme chaos in de binnenstad, miljoenen Londenaren en toeristen konden bijna geen kant op en alle bussen zaten stampvol. De exploitant zette het plan in de ijskast en al snel werd het rustiger en reden de metro’s weer.

De exploitant heeft nu toch besloten om de dienstregeling aan te passen. Doordeweeks rijden de metro’s gewoon door tot middernacht, maar op vrijdag en zaterdag rijden de metro’s nu 24 uur per dag. Niet alle metro’s rijden 24 uur per dag, het gaat nu alleen om de Central Line en de Victoria Line. Later zal dit uitgebreid worden naar de lijnen Jubilee, Northern en Piccadilly.

Lees ook:Tubestrike: Londense machinisten gaan weer staken
Lees ook:Tubestrike: Londense metro rijdt vanavond en morgen niet
Lees ook:Tubestrike: Londense machinisten willen eind augustus weer staken
Lees ook:Tubestrike: Londense metro rijdt vandaag niet
Lees ook:Londense metrostaking gestaakt

Geen reacties // Reageer