Smogalarm Frankrijk, rattenplaag Parijs: Openbaar vervoer Parijs gratis, parken gesloten

Grote delen van Frankrijk hebben last van smog. Vooral Parijs en Lyon hebben flink last van deze luchtvervuiling. De steden hebben nu maatregelen getroffen en hopen zo de smog te verminderen.

In Parijs en 22 omliggende gemeenten mogen vandaag alleen auto’s de weg op met een kenteken dat eindigt op een oneven nummer (gisteren even). Het is de vierde opeenvolgende dag dat deze uitzonderlijke maatregel wordt genomen, vanwege de luchtvervuiling in de Franse metropool. Niet iedereen houdt zich aan deze afspraken en daarom is de Gendarmerie massaal aan het controleren op de wegen.

De autoriteiten bekijken per dag of de maatregelen verlengd worden. Tot die tijd is het openbaar vervoer in heel Parijs gratis, handig om te weten als je dit weekend in de stad van de liefde bent.

Ook in Lyon is er sprake van luchtvervuiling. Daardoor zijn er vandaag alleen voertuigen met oneven kentekens toegestaan. Ook in deze stad is het openbaar vervoer gratis, alhoewel het lastig is om een bus te pakken, aangezien het OV in Lyon staakt.

Ga je nu zelf met de auto naar deze steden? Auto’s met een buitenlands kenteken worden gewoon toegelaten in de steden. Het is niet bekend wanneer de maatregelen worden opgeheven. Aangezien het amper waait en er geen regen is voorspeld, blijft de smog nog wel een tijd in de steden hangen. Ook België heeft last van smog, maar daar is het minder erg.

Rattenplaag

Naast de luchtvervuiling heeft Parijs ook last van een rattenplaag. De ratten lopen overal, in parken, restaurants en er zijn zelfs ratten gespot in het Louvre. En aangezien toeristen de beesten voeren, zal de plaag allemaal groter worden. De autoriteiten hebben nu maatregelen getroffen en 5 stadsparken, waaronder ook de Champs-de-Mars, het park waaraan de Eiffeltoren ligt, gesloten. De parken liggen vol met vallen en Parijs hoopt zo de plaag te verminderen. Ook adviseert Parijs bewoners en toeristen om de ratten niet meer te voeren. Het is de bedoeling dat de parken over een paar dagen weer zullen openen.

 

 

Lees ook:Dit weekend: Gratis met de bus en metro reizen in Parijs
Lees ook:Smogalarm: Rijverbod in Rome en Milaan
Lees ook:Zware smog: Luchthaven Peking schrapt 200 vluchten
Lees ook:Autovrije zondag Parijs groot succes
Lees ook:Klimaattop Parijs: Franse regering roept op om gratis OV te mijden

Geen reacties // Reageer