Duurzaam reizen belangrijk thema Vakantiebeurs

Komende week vindt de Vakantiebeurs weer plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Dinsdag is de officiële start voor vakbezoekers en media. Van woensdag tot en met zondag is het publiek welkom op de Vakantiebeurs. Ook dit jaar zullen vele reizigers inspiratie opdoen voor de komende zomervakantie.

 Dit jaar is er veel aandacht voor Duurzaam Reizen. Zo zal Travel Foundation aanwezig zijn met 3 stands om de reiziger te informeren over duurzaam reizen en zal Minister van Buitenlandse zaken Maxime Verhagen woensdag 13 januari een speciale bijeenkomst ‘Duurzaam toeristisch ondernemen in de praktijk’ voor de reissector openen.

Het is mooi dat er veel aandacht is voor Duurzaam Reizen. Echter, het thema is vooral gericht op de reisbranche zelf en minder op de consument. Binnen de reisbranche komt er steeds meer aandacht voor Duurzaam Reizen, maar de gemiddelde reiziger heeft eigenlijk geen flauw idee wat duurzaam reizen inhoudt, zo blijkt o.a. uit een filmpje gemaakt op de Vakantiebeurs in 2009.

 

Ook de media weet eigenlijk niet wat Duurzaam Reizen inhoudt en verwart dit, ten onrechte, met milieuvriendelijk reizen. De discussie over duurzaam reizen gaat meestal niet verder dan de uitstoot van CO2 door de luchtvaart. Zowel de consument als de media denkt, ten onrechte, dat met minder vliegen men duurzaam reist.

Wat is duurzaam reizen?

Duurzaam reizen is meer dan het compenseren van de CO2 uitstoot van een vliegreis, duurzaam reizen is bewust reizen met respect voor de natuur, cultuur en de bewoners van een land. Duurzaam reizen is zo weinig mogelijk schade aanrichten aan milieu, natuur en cultuur, maar ook zoveel mogelijk lokale economieën proberen te stimuleren. Het doel van duurzaam reizen is ervoor te zorgen dat onze reizen geen schade aanrichten en reizigers die over een aantal jaar het land bezoeken dezelfde unieke ervaring kunnen beleven, zoals dat nu ook kan.

 

Duurzaam reizen bestaat uit 3 aspecten die je niet los van elkaar mag zien:

-          Milieu/natuur

-          Cultuur/bevolking

-          Economie

 

Enkele voorbeelden van duurzaam reizen:

 

Respect voor natuur en milieu

Banjer nooit onverantwoord door een natuurgebied. Blijf op de paden die zijn aangelegd en wandel zo veel mogelijk door jungles en nationale parken onder begeleiding van een lokale gids die het gebied goed kent, en respecteren we het leefgebied van de dieren, laat geen sporen achter zoals afval of vernielingen van planten etc.

 

Reis zoveel mogelijk met openbaar vervoer. Uiteraard alleen wanneer dit veilig en verantwoord is. Hoewel lokale lijndienstbussen niet altijd even milieuvriendelijk zijn, is dit meestal milieuvriendelijker dan met privé vervoer rijden. Maak zo min mogelijk gebruik van binnenlandse vluchten.

 

Respect voor cultuur

 

Wanneer je in groepsverband reist, kies dan voor een reis in kleine groepjes om invasies van westerse toeristen in dorpen te voorkomen. Toeristen willen in het land wat ze bezoeken graag kennismaken met de lokale cultuur. Door van de gebaande paden af te gaan kun je ook echt kennismaken met de lokale cultuur zonder een voor toeristen opgezette simulatie van de cultuur voorgeschoteld te krijgen. Maar om de cultuur te behouden is het van belang met respect om te gaan met de lokale bevolking. Dat houdt in dat jij je dient aan te passen aan de locals in plaats van andersom. Foto’s maken van de bevolking kan bijvoorbeeld alleen wanneer zij daar toestemming voor geven. Pas tevens je kleding aan naar de lokale gebruiken. Zo dien je vaak je schouders bedekt te hebben wanneer je een tempel bezoekt.

 

Keuze voor kleinschalige accommodaties om de lokale economie te stimuleren

Overnacht zo veel mogelijk in kleinschalige accommodaties die eigendom zijn van lokale bewoners (dus liever niet in (grote) hotelketens). Op deze manier stimuleer je de lokale economie en zorg je voor werkgelegenheid. Toerisme is voor vele armere landen één van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Mijd bewust zoveel mogelijk internationale hotelketens, omdat dan onbekend is of de geldstromen uiteindelijk wel voortvloeien in de lokale economie. Tevens zorgen grote hotelketens regelmatig voor schade aan de leefomgeving van de lokale bevolking, bijvoorbeeld door grote hoeveelheden van de schaarse elektriciteit te gebruiken voor airconditioning of door veel water te ontrekken uit de omgeving voor zwembaden, golfbanen en andere luxe extra’s.

 

Duurzaam reizen is heel breed

Zoals je aan de voorbeelden kunt zien is Duurzaam reizen een heel breed begrip. Het houdt veel meer in dan de invloed die toerisme heeft op het klimaat. Natuurlijk is het klimaat super belangrijk en uitstoot van CO2 zorgt voor veel problemen, ook in de landen die toeristisch interessant zijn. Toch kan ik me wel irriteren aan de eenzijdige berichtgeving in de media, maar ook aan uitspraken van ministers. Onterecht wordt de suggestie gewekt dat je minder of niet moet gaan vliegen. Maar als mensen dit daadwerkelijk zouden doen, dan ontstaat er in veel landen een nog veel groter probleem en dat probleem heet armoede. Voor veel derde wereld landen is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Als dit weg zou vallen zullen veel mensen, die toch al niet veel geld verdienen, hun inkomsten kwijt met alle gevolgen van dien.

 

Consument bewust maken van reisgedrag

Ik denk dat er voor de media en reisbranche een grote uitdaging ligt om de consument bewuster te maken van hun reisgedrag. Alleen door de consument te informeren over Duurzaam Reizen zal helpen om de Nederlander ook daadwerkelijker bewuster op reis te laten gaan. De keuze van de reisbestemming, soort verblijf, soort vervoersmiddelen zijn heel erg belangrijk. Door bewust na te denken over duurzaam reizen, zal het reisgedrag van de Nederlander absoluut gaan veranderen, maar 100% duurzaam reizen bestaat niet. Elke Duurzame keuze die gemaakt wordt kan een neveneffect hebben. Het gaat erom de juiste balans te vinden en de reiziger de keuzes te laten maken die hij of zij belangrijk vindt. Iedere reiziger kan op zijn of haar manier duurzamer gaan reizen zonder al te veel inspanningen of aanpassingen in reisgedrag. Duurzaam reizen is niet duurder, het is het bewust maken van keuzes, waarbij het uitgangspunt is: Toerisme heeft positieve en negatieve effecten op milieu, bevolking en economie. Het doel van duurzaam reizen is de negatieve effecten zoveel mogelijk te beperken en de positieve effecten zo veel mogelijk te stimuleren.  

 

Lees ook:‘Duurzaam reizen steeds populairder’
Lees ook:Hoe kun je verantwoord reizen?
Lees ook:RyanAir en Maastricht/Aachen Airport stappen naar de rechter
Lees ook:Wereldwijd meer dan 1 miljard toeristen
Lees ook:Jordanië bouwt aan 22 ecologische kampen

Geen reacties // Reageer