Tips voor een duurzaam verblijf tijdens je reis

Waar dan ook ter wereld, overal zijn plekjes waarvan je soms denkt: Dit mag nooit verloren gaan. Hier is het zo adembenemend mooi, dit moet voor altijd zo blijven. Ongerepte natuur, prachtige omgevingen, je hoeft geen natuurfreak te zijn om het wonderschone van de aarde te kunnen herkennen.

En dat maakt soms dat onze grootste passie reizen zo dubbel voelt. Want enerzijds geniet je zo ontzettend van de prachtige landschappen, anderzijds cross je er wel honderden of duizenden kilometers in de auto voor. Om nog maar niet te spreken over de uitstoot van vliegtuigen. Vaak is er ook geen mogelijkheid om duurzamer te reizen. Als je naar Moldavië wilt, en maar drie weken vakantie hebt, is het niet mogelijk om er op de fiets naartoe. Daarom hier ook geen tips om duurzamer op je bestemming te komen, maar wel om het verblijf duurzamer te maken.

Tips

- Kies voor een camping dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Dit kan een camping van Keycamp Holidays zijn. Zij hebben inmiddels 17 campings met een Greenkey certificaat. Het zwembad is energiezuinig, en de douches zijn waterbesparend. In de kampwinkel worden biologische producten verkocht en zij proberen het papiergebruik terug te dringen.

- Er is niets leukers dan een gebied verkennen met de trein! Zeker in bergachtige gebieden is het een feestje, snel gaat het namelijk niet. Dus kun je onderweg genieten van de mooiste uitzichten zonder dat je op het verkeer hoeft te letten.

- Thuis gooi je je aardappelschillen in de groene kliko, en de plastic zakken in de zwarte. Probeer op vakantie ook zoveel mogelijk afval te scheiden. Vaak zijn er op campings grote inzamelcontainers waar je je afval gescheiden in kunt werpen. Het is even wat meer werk als thuis, maar als je het je aanwent in het een fluitje van een cent.

- Het is een mooi excuus om niet te hoeven afwassen, maar elke maaltijd op plastic bordjes is natuurlijk niet goed voor de afvalberg. Besteed net even wat meer geld voor een leuk plastic servies. Het gaat jaren mee!

- Huur fietsen, trek wandelschoenen aan of ga met het openbaar vervoer! Maak er voor jezelf een sport van om de auto zoveel mogelijk te laten staan. Je ziet veel meer van de omgeving als je er daadwerkelijk in zit. Het interieur van je auto heb je in de heenreis al genoeg gezien.

Meer tips? Reageer dan nu!

Lees ook:Nomineer campings voor Camping van het jaar 2013
Lees ook:Vrijwilligers ruimen zo’n 6 ton afval op van Vlaamse stranden
Lees ook:Kamperen op natuurcamping wint terrein
Lees ook:Camping vinden met je mobiele telefoon
Lees ook:Hippe webshop voor Glamping

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Tips voor een duurzaam verblijf tijdens je reis

 1. RM

  Hallo,
  Ik vindt het echt goed dat je je hier mee bezig houdt en er ook tips over geeft!
  De meeste mensen zijn hier namelijk helemaal niet mee bezig en dat is toch doodzonde van onze natuur…

    /  
  1. Johanna Gercama Auteur

   Hallo RM, het is zeker zonde dat veel mensen er geen rekening mee houden dat we over 50 jaar nog steeds prachtige gebieden willen kunnen bezoeken. Sommige gebieden zullen dan niet meer zo mooi zijn, als gevolg van hoe wij er nu mee omgaan. Heb je ook nog tips voor tijdens een vakantie?

     /  
 2. Michael

  Goede tips! Steeds meer reisorganisaties bieden tegenwoordig ook zgn. ‘groene’ accommodaties aan. Vaak hebben deze een bepaald label dat zichtbaar is in hun brochure of op hun site. Dergelijke accommodaties voldoen aan bepaalde eisen w.b. duurzaamheid.

    /  
 3. Paul

  steeds meer reisburo s bieden lucht aan

    /  
 4. Pingback: Wereld Toerisme Dag in teken van duurzame reizen | Travel

Comments are closed.