Toeristen steeds bewuster op reis

Groen is al jaren hot. Tegenwoordig gaan we zelfs duurzaam met vakantie. Volgens cijfers van The International Ecotourism Society (TIES) groeit ecotoerisme sinds 1990 met 20 tot 34% per jaar. Bij ecotoerisme denken vakantiegangers bewust na over de gevolgen van hun reis op het milieu.

 Spring maar achterop bij mij

Vlakbij, anderhalf uur van Parijs, in la douce France, is een fietsroute aangelegd langs de oevers van de rivier de Loire, genaamd ‘La Loire à vélo’. En wat is er nou beter voor het milieu dan fietsen? De 800 kilometer lange route verbindt Cuffy (ter hoogte van Nevers) met Saint-Brevin-les-Pins (tegenover Saint-Nazaire) bij de Atlantische oceaan. De route, die Pays de La Loire doorkruist, voert langs bekende historische steden met klinkende namen als Nantes, Angers, Saumur, Tours, Blois en Orléans. De fiets is het vervoermiddel bij uitstek om de streek te ontdekken. Er zijn hele duidelijke bordjes die je de weg wijzen. Geen bordjes die alleen maar te begrijpen zijn als je Frans spreekt, maar geschikt voor alle talen.

Op de fiets kijk je je ogen uit!

Een gedeelte van de Val de Loire staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit betekent dat de regio als onvervangbaar en uniek wordt gezien, niet gek met de vele oude kastelen en pittoreske dorpjes. Het is cultureel erfgoed.

De bekende kastelen van Chambord en Clos Lucé, eens de hangout van Leonardo da Vinci, zijn slechts twee voorbeelden van de vele monumenten langs de route. Maar ook de natuur en de mooie uitzichten over de rivier en de slotgrachten maken deze streek met recht tot werelderfgoed. Je kunt zelf bepalen hoe je natuur en cultuur wil combineren in je reis. Op ieder gewenst punt op de route kan worden begonnen of gestopt. 

Met behulp van de website fietsen-loire kan de reis vooraf tot in de kleinste details worden uitgestippeld: van route tot camping of hotel tot bed en breakfast. Via de website kun je bovendien ook je tips delen met andere vakantiegangers.

Rondom de Loire zijn tal van ecologische bed & breakfasts. Denk fruit uit de boomgaard en verse eieren zo onder de kip vandaan bij het ontbijt. Naast het gebruik van streekproducten, die de lokale boeren steunen, wordt een ecologisch B&B vaak ook voorzien van groene energie.

Lees ook:De “Must Sees” van Noord-Engeland
Lees ook:Duizend Belgische jongeren doen mee met reizend festival/liftwedstrijd
Lees ook:Landelijke dag van het kasteel
Lees ook:Duitse natuur in trek bij internationale toeristen
Lees ook:Filmpje: Beleef Australië per E-bike

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Toeristen steeds bewuster op reis

 1. Monique

  Goed artikel en leuk geschreven. Hopelijk worden steeds meer toeristen zich bewust van ecotoerisme.

    /  
 2. Carolina

  Goed initiatief om ook aandacht te geven aan groen toerisme en dat het zeker niet een grijze sokken vakantie hoeft te zijn!!
  Leuke ideeën opgedaan.

    /  
 3. Mascha

  Leuk artikel, het geeft aan dat eco-toerisme echt hip is!

    /  
 4. Yvette

  Goed artikel, Nu kijken waar en hoe we het “bewust-zijn” op Curacao kunnen doorvoeren.

    /  
 5. Ingrid

  Fietsen is leuk op vakantie, omdat het zo Hollands is. Dat het dan ook nog een bijdrage levert aan het ecotoerisme is natuurlijk fantastisch.

    /  
 6. Ferenc Kool

  Groen toerisme is leuk en zo balangrijk!
  Laten we er ook echt wat van gaan maken met z’n alle! :-)

    /  
 7. Avila Hotel

  Goed om te horen dat steeds meer toeristen milieu bewuster kiezen!

    /  
 8. Roos

  Goed initiatief! Leuk geschreven!

    /  

Comments are closed.