Festivals wereldwijd: St Patrick’s Day Parade in Dublin

Al jaren wordt op 17 maart het leven van Sint Patrick gevierd, de beschermheilige van Ierland, met een parade door het centrum van Dublin, muziek, een kermis, en veel drank. Alhoewel Paddy’s Day, zoals St Patrick’s Day ook wel wordt genoemd, oorspronkelijk een religieuze dag was, is dat niet meer het belangrijkste. 

 

De geschiedenis van St Patrick’s Day
St Patrick is de beschermheilige van Ierland. Hoewel er niet veel feiten over hem te achterhalen zijn, gaat het verhaal dat Patrick als klein jongetje vanuit Groot-Brittannië naar Ierland ontvoerd werd, waar hij als slaaf vastgehouden werd. In een droom zou God hem verteld hebben dat hij de gevangenschap moest ontvluchten, wat Patrick deed. Na terugkomst in Groot-Brittannië ging hij voor priester studeren, waarna hij terugkeerde in Ierland. In Ierland zijn er geen slangen; het verhaal gaat dat St Patrick ze allemaal de zee in gejaagd heeft. Hoewel de religieuze feestdag al eeuwen gevierd wordt, is het seculiere festival ingesteld in 1996, om de Ierse cultuur te vieren.

 

Wat is er te zien/doen/luisteren op St Patrick’s Day? 
Eén van de hoogtepunten van St Patrick’s Day is de optocht door het centrum van Dublin, waar altijd een groot aantal groepen aan meedoen, zowel uit Ierland als uit het buitenland. De optocht begint om 12 uur ’s middags op Parnell Square. Op de website van het festival, www.stpatricksfestival.ie is een routekaart te downloaden. Zorg dat je op tijd langs de route staat, want de optocht trekt duizenden toeschouwers.
Het is gewoonte om op St Patrick’s Day groene kleding te dragen, de nationale kleur van Ierland. Ook dragen mensen klavertjes-drie.
Behalve de parade op St Patrick’s Day zelf worden er diverse activiteiten georganiseerd vanaf donderdag 14 maart. Zo zijn er op Custom House Quays en Merrion Square kermissen, en worden er wandelingen georganiseerd rond het thema ‘In de voetstappen van St Patrick’.
Verwacht verder dat op St Patrick’s Day zelf de drank rijkelijk vloeit; hoe later het wordt, hoe meer dronken mensen je op straat tegen komt.
Ierland is niet het enige land waar St Patrick’s Day gevierd wordt. Ook in buitenlandse steden waar veel Ieren of mensen van Ierse afkomst wonen, wordt St Patrick’s Day gevierd. Er worden bijvoorbeeld optochten gehouden in Boston, New York, en Londen.

 

Als je er dan toch bent… 
Ierland is ook een fantastisch vakantieland op andere dagen. Zo is Trinity College, in het centrum van Dublin, best een bezoekje waard, evenals de Guinness Factory waar het beroemde Guinness bier gebrouwen wordt. Voor wie van wandelen houdt, zijn de Dublin Mountains een aanrader, evenals de kliffen bij Howth.
Ben je wat langer in Ierland? Overweeg dan om een auto te huren en het westen van het land te verkennen.

 

Praktische info samengevat:
Festivalnaam: St Patrick’s Day Parade
Data: optocht op 17 maart, activiteiten vanaf 14 tot 18 maart
Plaats/Land: Dublin, Ierland
Type festival: nationale feestdag

 

Meer informatie op: www.stpatricksfestival.ie
Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Vandaag St. Patricks Day
Lees ook:Festivals wereldwijd: Temple Bar Trad Festival in Dublin
Lees ook:Patrick Lodiers Ramptoerist in Haïti; doneer op giro 555
Lees ook:Vijf festiviteiten in de winter
Lees ook:Top 5 toeristische attracties Dublin

Geen reacties // Reageer