Festivals wereldwijd: Semana Santa in Peru

De Heilige Week, de week die voorafgaat aan paaszondag, wordt natuurlijk overal ter wereld gevierd, en hoewel veel mensen natuurlijk naar het Vaticaan gaan, is dat niet de enige bestemming die rond Pasen iets te bieden heeft. De Ayacucho-regio in de provincie Huamanga in Peru staat bekend om zijn uitgebreide viering van de Heilige Week, hoewel Semana Santa in heel Peru gevierd wordt.

De geschiedenis van Semana Santa

Semana Santa, de heilige week, draait rondt de paasviering in het Christendom. Het verhaal van het lijden, sterven, en de wederopstanding van Jezus, zoals dit beschreven staat in de Bijbel, staat hierin centraal. De viering in Ayacucho begint tien dagen voor Paaszondag, en gedurende de hele week zijn er processies.

Wat is er te zien?

Gedurende de heilige week zijn er diverse processies. Op Palmzondag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem uitgebeeld, inclusief ezel en met palmbladen zwaaiende mensen. Op Goede Vrijdag wordt het sterven van Jezus herdacht, en de rituelen die daarbij horen zijn vervuld van verdriet. Interessant weetje: traditioneel wordt er geloofd dat in de tijd tussen Jezus’ sterven en zijn wederopstanding op Paaszondag er niet gezondigd kan worden – wat een perfecte gelegenheid is voor feest. Stille Zaterdag is in Ayacucho dan ook niet bepaald stil, want alles mag! Op Paaszondag gedraagt men zich weer; religieuze rituelen worden uitgevoerd, en Paaszondag wordt afgesloten met een mix van gebed, muziek, zang, en vuurwerk.

Als je er dan toch bent:

Als je dan toch in Peru bent, mag een bezoekje aan Machu Picchu niet ontbreken! Machu Picchu wordt ook wel de ‘Stad van de Incas’ genoemd,  en het is welhaast het meest bekende overblijfsel van de Inca-beschaving. Toen de Spanjaarden Peru veroverden, hebben ze de stad nooit gevonden. Sinds 2008 staat Machu Picchu op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Praktische info samengevat:

Festivalnaam: Semana Santa
Data: vanaf 10 dagen voor Paaszondag. Pasen valt ieder jaar op een andere datum, dus check dit even! Dit jaar valt het feest van 27 maart tot 5 april.
Plaats/Land: Ayacucho, Peru
Type festival: Religieus
Opmerking: accommodatie is vaak beperkt, dus als je langere tijd in Ayaculcho wilt verblijven, boek dan op tijd.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Photo credit: fokus Lima / Foter.com / CC BY-NC-ND

Lees ook:Alle gestrande toeristen Machu Picchu in Peru geëvacueerd
Lees ook:Toerisme in Peru ingestort door onbereikbaarheid van Machu Picchu
Lees ook:Groepsreizen Peru & Bolivia Singlereizen Peru & Bolivia Rondreizen Peru & Bolivia
Lees ook:Dode en gewonde toeristen op Inca Trail bij Machu Picchu door modderstroom in Peru
Lees ook:Verkiezing tot wereldwonder wordt ondergang van Machu Picchu

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Festivals wereldwijd: Semana Santa in Peru

 1. Anni

  Interessant! Ik ken het alleen maar van Spanje en Antigua, Guatemala.

    /  
  1. Johanna Gercama

   Jammer genoeg ken ik het alleen maar uit de boekjes.. wie weet ooit nog een bezoeken!

     /  

Comments are closed.