Festivals wereldwijd: International Roots Festival Gambia

Voor wie graag eens een keer naar Gambia wil, is mei wellicht het beste tijdstip om het Afrikaanse land te bezoeken. In deze maand vindt het International Roots Festival Gambia plaats. Dit is niet zomaar een festival, maar een festival waarin het slavernijverleden van het land wordt herdacht.

Geschiedenis International Roots Festival Gambia

Vanuit Gambia werden vroeger miljoenen slaven getransporteerd naar Amerika en het Caribisch gebied. Over één van die slaven, Kuntah Kinteh werd door schrijver Alex Haley het boek ‘Roots’ geschreven. Dit boek wordt tegenwoordig gezien als één van de belangrijkste boeken over de slavenhandel vroeger, en dit boek staat dan ook ten grondslag aan het International Roots Festival. De naam Kuntah Kinteh kun je kennen van Kuntah Kinteh Island, een eilandje in de rivier The Gambia. Vanaf dit eilandje, ook wel James Island genoemd, werden veel slaven verhandeld. Tegenwoordig staat het eilandje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het International Roots Festival wordt één keer per twee jaar georganiseerd, dit jaar voor de elfde keer.

Wat is er te zien en te doen?

Op het festival, dat in totaal een week lang duurt, wordt op 10 mei een optocht gehouden van verschillende inheemse stammen, met dans, zang en gedost in kledij passend bij de stam. Op zondag 11 mei kunnen toeristen een bezoek brengen aan Kuntah Kinteh Island en het slavernijmuseum in Albreda. Later in de week wordt er een Afrikaans Gala Diner georganiseerd, en zijn er verschillende sprekers. Het complete programma is te vinden op International Roots Festival.

Als je er dan toch bent:

Gambia is één van de Afrikaanse landen waar het relatief veilig is voor toeristen. De laatste jaren is het toerisme er in opkomst, en niet geheel onterecht! Er zijn parelwitte stranden, authentieke kleurrijke markten (de markt in Banjul is een aanrader), een gevarieerd landschap en bovendien is het maar zes uur vliegen vanaf Amsterdam. Hier kun je met gemak twee weken vakantie vieren. Bovendien is het levensonderhoud voor toeristen in Gambia goed betaalbaar. Voor een kopje koffie betaal je gemiddeld 0,75 euro, en voor een driegangen maaltijd in een basic restaurant ben je tussen de tien en twaalf euro kwijt.

Praktische info samengevat:

Festivalnaam: International Roots Festival
Data: 9 t/m 16 mei 2014
Plaats/Land: Banjul, Gambia
Type festival: Cultuurhistorisch
Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Lees ook:Privé-eiland te koop, kosten 3 miljoen
Lees ook:Reisadvies voor Gambia aangepast
Lees ook:Festivals wereldwijd: Temple Bar Trad Festival in Dublin
Lees ook:Festivals wereldwijd: Sziget Festival Hongarije
Lees ook:Te koop: Dorp dat diende als inspiratie voor misdaadschrijfster Agatha Christie

Geen reacties // Reageer