Bijzondere tradities & feestdagen: St. David’s Day in Wales

david

In het kader van bijzondere tradities heb ik weer een leuke gevonden. Op 1 maart is het St. David’s Day in Wales, een feestdag. En heel Wales doet mee. Zo zijn er vele parades, kun je heerlijk traditioneel Welsh eten en zijn er vele activiteiten in dit deel van Groot-Brittannië.

Sint David

Sint David was de beschermheilige van Wales en bovendien ook nog een beschermheilige met blauw bloed. Hij stamde dus af van de koninklijke familie. David was erg belangrijk voor Wales. Zo stichtte hij kerken en bouwde hij kloosters. Saint David wordt dan ook als het spirituele hart van Wales gezien. David stierf op 1 maart, reden genoeg om deze dag uit te roepen tot feestdag.

In heel Wales zijn er grote parades en muzikale evenementen. Vooral in Cardiff kun je veel zien en beleven. Zo is er een galaconcert, kun je hier traditioneel Welsh eten proeven en kun je genieten van een grote parade.

Festivals

Maar er is meer te doen in Wales. Zo zijn veel kastelen geopend en kun je hier gratis in rondwandelen. Op 28 februari en 1 maart vindt het St. David’s Food en Craft Festival in Pembrokeshire plaats, waar bezoekers kennis kunnen maken met lokale gewoontes en tradities, maar ook Welshe specialiteiten kunnen proeven.

En ben je gek op grote tuinen, dan kun je naar Carmarthenshire, in het zuidwesten van Wales. Je kan dan gratis naar de National Botanic Garden of Wales.  Lokale boer Meirion Owen geeft met zijn eenden een “Quack Pack” show.

Vechten op het preiveld

Op St David’s Day dragen alle meisjes een prei of een narcis op hun kostuum. Dat zijn namelijk de nationale emblemen van Wales. Het verhaal achter de prei is dat in de 7e eeuw, koning Cadwaladr van Gwynedd, zijn soldaten opdracht had gegeven zichzelf herkenbaar te maken tijdens een strijd tegen de Saksen. De strijd werd gevoerd in een preiveld, de soldaten plaatsten de groente op hun helmen en overwonnen. Over de narcis circuleren verschillende verhalen. Één van die verhalen is, dat in het Welsh het woord voor narcis hetzelfde als dat voor prei is. Deze verwarring had tot resultaat dat nu zowel de prei als de narcis als het nationaal symbool gebruikt wordt.

Dydd Gwyl Dewi hapus! Fijne St. David’s Day!

Bron: verkeersbureau.info 

Lees ook:Bijzondere tradities & feestdagen: St. Patrick’s Day
Lees ook:Bijzondere tradities & feestdagen: St. Patrick’s Day
Lees ook:Wanneer je woning via AirBnB verhuren verandert in een nachtmerrie..
Lees ook:Vandaag St. Patricks Day
Lees ook:Bijzondere tradities: Sint Piter in Grou

Geen reacties // Reageer