Bijzondere tradities: Luilak

luilak

In het kader van bijzondere tradities heb ik weer een leuke traditie voor je in de aanbieding. Morgen is het weer Luilak. Het westen van Nederland weet precies wat dit voor aparte jaarlijkse traditie is, maar de rest van Nederland heeft waarschijnlijk geen idee.

West-Friesland

Luilak of Looilak is een folkloristische viering op de zaterdag voor Pinksteren. De viering vindt vooral plaats in West-Friesland en enkele andere Hollandse plaatsen. Met Luilak worden oorspronkelijk langslapers en telaatkomers bespot en wakker gemaakt.

Herrie en zeep

Met Luilak mag je herrie maken. Je mag dus schreeuwen, belletje trekken of bijvoorbeeld met een bel rinkelen. Vroeger gingen jongeren met potten en pannen de straat op, nu schreeuwen de jongeren iedereen wakker. Deden vroeger alle jongeren mee, nu gaan er steeds minder de straat op. Maar de jongeren die wel meedoen, maken een hoop kabaal. De jongeren gaan in groepjes naar buiten, rond een uur of 5 in de morgen.  Buren en andere mensen in de straat worden vroeg wakker gemaakt, bellen worden ingedrukt en zo is iedereen vroeg wakker.

Niet alleen jongeren gaan de straat op, ook ouders met kleine kids willen nog wel eens kabaal maken. Wat ook in is, is om de muren, ramen en deuren te bekrassen. Jongeren doen dat dan met zeep, want dat laat geen krassen achter. Er wordt dan met grote letters ´luilak´ op een raam geschreven.

Bloemenmarkt

Luilak wordt gevierd in het gebied tussen Texel en Delft. Op een aantal plaatsen wordt Luilak voorafgegaan door een luilak(bloemen)markt, deze vindt plaats op de vrijdagavond tot middernacht of net iets voorbij middernacht. De oudst-bekende markt is de Haarlemse markt uit de jaren 1890.

Luilakbollen

Waar deze jaarlijkse traditie vandaan komt en waarom de jongeren zoveel herrie maken, is niet helemaal bekend. Men denkt deze traditie van oorsprong uit Friesland komt. De viering komt hoogstwaarschijnlijk voort uit de traditie dat de langslaper, degene die het laatst uit bed kwam, op de zaterdag voor Pinksteren de anderen uit het gezin of de familie op “luilakbollen” (warme broodjes met stroop) moest trakteren. De kinderen die het vroegst op waren gingen de straat op om langslapers wakker te maken en ze te bespotten met onder andere rijmpjes en liedjes. Wie het exht weet, mag het zeggen.

Lees ook:Bijzondere tradities: Luilak
Lees ook:Bijzondere tradities/feestdagen: La Tomatina in Spanje
Lees ook:Waddeneiland uitgelicht: Texel
Lees ook:Giraffe valt dronken studenten aan
Lees ook:Grote Markt Brussel voorzien van gratis wifi

Geen reacties // Reageer