Bijzondere tradities/feestdagen: Quatorze Julliet in Frankrijk

Vandaag is het 14 juli, oftewel Quatorze Julliet in het Frans. In Frankrijk is deze datum zeer belangrijk en is gelijk ook een feestdag met bijzondere tradities.

Op deze feestdag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht. Alle Fransen zijn vrij, er zijn parades en er is veel vuurwerk. De bevolking van Parijs kwam op 14 juli 1789 in opstand tegen de koning. De koning regeerde het land slecht, er was veel armoede en de bevolking had bijna niks te eten en te drinken. Dit terwijl de koning en zijn hofhouding niks te klagen hadden en in luxe leefden. De bevolking was er klaar mee en bestormden de Bastille, de Parijse gevangenis.

De koning, zijn vrouw en leden van de hofhouding werden gevangen genomen en allemaal onthoofd. Dit was het begin van de revolutie, welke tot 1795 zou duren. Pas in 1880 is besloten om deze dag tot nationale feestdag uit te roepen.

14 juli is een echte feestdag voor de Fransen. De Fransen kleden zich op hun best en dragen vaak een rozet. De vlag gaat bij iedereen uit, op het plein van elke stad worden grote tafels neergezet en er speelt een muziekkorps. In de avond is er vuurwerk, gevolgd door een Bal Populaire, waar jong en oud kan dansen. In Parijs zal er op de Champs-Elysées een grote militaire parade worden gehouden.

 

Lees ook:Bijzondere tradities/feestdagen: Quatorze Julliet in Frankrijk
Lees ook:Bijzondere tradities & feestdagen: St. Patrick’s Day
Lees ook:Bijzondere tradities & feestdagen: St. Patrick’s Day
Lees ook:Eiffeltoren viert 125-jarig bestaan
Lees ook:Drukte op Franse wegen verwacht

Geen reacties // Reageer