Bijzondere tradities/feestdagen: Oktoberfest München

Morgen begint het grootste volksfeest ter wereld weer. In München start dan het Oktoberfest en op dit festival gaat het over bier, bier en bier, maar ook over andere zaken. Het is 1 groot feest en daar moet natuurlijk op gedronken worden!

Het Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks bezocht door 5 miljoen mensen. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 17 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober, in dit geval duurt het festival nog tot en met 2 oktober. 16 dagen feest dus.

Het feest bestaat uit een kermis en 14 grote tenten. Dit zijn kolossale en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo’n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde Biergarten. Traditiegetrouw wordt het bier alleen geserveerd in een zogenaamde Maß; een bierglas met een inhoud van een liter. Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. En drink je nou geen alcohol, geen paniek! In alle tenten wordt ook frisdrank en/of alcoholvrij bier geschonken.

Het is wettelijk vastgelegd dat alleen de volgende, in München gebrouwen, bieren mogen worden geschonken:

  • Paulaner
  • Hacker-Pschorr
  • Augustiner
  • Spaten
  • Hofbräu München
  • Löwenbräu

Ben je nu ook van plan om naar de Duitse stad af te reizen, met of zonder je lederhose. Dan is het volgende wel handig om te weten, zeker als je met de auto komt.

Parkeren

Tijdens het Oktoberfest is het voor bezoekers niet verstandig om naar de binnenstad te rijden, voor het parkeren en toegang is een speciale vergunning nodig. München heeft in totaal 28,137 parkeerplaatsen waarvan er 15,424 gratis zijn. In alle andere gevallen betalen bezoekers €0,50 tot €1,50 per dag. 12,340 parkeerplaatsen liggen buiten de stad, 10,107 liggen dichterbij het centrum en 5,730 in het centrum zelf.

De parkeerplaatsen dichtbij het centrum zijn Park and Ride plekken die direct met het openbaarvervoer verbonden zijn. Het is toegestaan om op deze plekken 24 uur te parkeren, de gratis P+R plaatsen mogen vaak alleen tijdens kantooruren worden gebruikt. In de parkeergarages van Messestadt Ost en Fröttmaning is het toegestaan om langer te parkeren. Om op de P+R plaatsen te parkeren moet de bestuurder een geldig kaartje voor het openbaarvervoer kunnen tonen. Het is voor bezoekers raadzaam om gepast geld voor de parkeerautomaten mee te nemen, de meeste geven geen wisselgeld terug. Onderaan is een overzicht van de meest relevante metrostations en parkeerplaatsen gegeven.

De metrostations dichtbij het Oktoberfest heten Therienwiese, Schwanthalerhöhe (U4& U5) en Goetheplatz en Poccistraße (U3& U6). Ook liggen het centraal station en het metrostation Hackerbrücke op loopafstand van het evenement.

Veiligheid

Wil je een rugzak meenemen? Dat is helaas niet mogelijk. Het is dit jaar namelijk verboden om rugzakken en grote tassen mee te nemen, alleen tassen met een inhoud van minder dan 3 liter zijn op het terrein toegestaan. Het terrein is door een hek van 2 meter omringd zodat de politie en beveiliging de bezoekers makkelijker kunnen controleren. Ook heeft de locoburgemeester een verbod op jachtmessen ingesteld die doorgaans aan de Lederhose wordt gedragen.

Traditie

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese, een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn. Aan de rand van de Wiesn staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld dat het land Beieren symboliseert.

Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna hij de spreuk O’zapft ist zegt en het feest begint. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende lederhose voor mannen en de dirndl voor vrouwen). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.

Meer informatie over dit speciale feest, kan je hier vinden. Viel Spass!

Lees ook:Uittip: Oktoberfest München
Lees ook:Festivals wereldwijd: Oktoberfest in Duitsland
Lees ook:Eins, zwei, drei saufen! Duits Oktoberfest bijna van start
Lees ook:Wist je dit al over het Oktoberfest?
Lees ook:Minder bezoekers voor Oktoberfest

Geen reacties // Reageer