Bijzondere tradities: Thanksgiving Day

In het kader van bijzondere tradities/feestdagen heb ik weer een leuke traditie voor je in de aanbieding.  Vandaag is het feest in de Verenigde Staten, want het is Thanksgiving Day, ook wel gewoon Thanksgiving genoemd. Maar wat is dat voor feestdag en wat vieren de Amerikanen dan? Ik zocht het even voor je uit.

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de 4e donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigt, wordt het op de 2e maandag in oktober gevierd. In protestants-orthodoxe kerken in Nederland bestaat de Dankdag voor het Gewas.

Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags vrij krijgen, waardoor er een familiereünie van vier dagen wordt gevierd.

Het eten speelt een grote rol: Het is traditie om op Thanksgiving Day kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als Turkey Day (Kalkoendag). Maar niet alle kalkoenen zitten aan het spit. Het is traditie dat de president gratie verleent aan een levende kalkoen, de National Thanksgiving Turkey. Deze kalkoen mag gewoon blijven leven. De Amerikanen eten niet alleen kalkoen, maar maken ook aardappelpuree en veenbessen. Kortom, de hele familie staat de hele dag in de keuken te kokkerellen.

Maar waar komt deze traditie nou vandaan? Er doen vele verhalen de ronde. Veel van de verhalen omtrent de Amerikaanse Thanksgiving zijn mythes die zijn ontstaan aan het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw, in een poging een algemene nationale identiteit te scheppen in de naweeën van de Amerikaanse Burgeroorlog en in de smeltkroes van nieuwe immigranten.

Naast het koken en eten met de familie organiseren alle steden ook diverse grote evenementen. Zo kun je in New York naar de Thanksgiving Day Parade kijken. De parade is vooral bekend vanwege de reusachtige opblaasbare ballonnen, die populaire cartoon- en stripfiguren voorstellen. Het hele spektakel start om 09.00 uur op de hoek bij Central Park waar de nacht voorafgaand aan de parade, de opblaasfiguren al worden opgetuigd.

En de vrijdag na Thanksgiving? Dan gaat de hele familie winkelen en dit is dan ook de dag om met winkelen te beginnen voor Kerstmis. Voor de winkeliers is dit dan ook de drukste dag van het jaar. Deze vrijdag wordt ook wel Black Friday genoemd.

Lees ook:Bijzondere tradities: Thanksgiving Day
Lees ook:Bijzondere tradities & feestdagen: St. David’s Day in Wales
Lees ook:Bijzondere tradities & feestdagen: St. Patrick’s Day
Lees ook:Bijzondere tradities & feestdagen: St. Patrick’s Day
Lees ook:Bijzondere tradities & feestdagen: St. Patrick’s Day

Geen reacties // Reageer