Uittip: Amsterdam Light Festival

December is weer van start gegaan, de tijd van Sinterklaas, kerst, warme chocolademelk en kerstmarkten. Ben je wel een beetje klaar met die kerstmarkten, dan is het ook leuk om naar Amsterdam te gaan, naar het Amsterdam Light Festival.

Van 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017 vindt de vijfde editie van Amsterdam Light Festival plaats. Meer dan 35 kunstwerken en installaties van internationale kunstenaars, designers en architecten verlichten de binnenstad van Amsterdam. De werken zijn langs een vaarroute, de Water Colors en een wandelroute, de Illuminade, geplaatst.

Beide routes hebben eigen kunstwerken die relateren aan een uniek thema per route.

Water Colors, vaarroute: A view on Amsterdam 

Kunstenaars zijn uitgedaagd om een nieuwe kijk te geven op de stad en diens architectuur, toekomst en rol op het wereldtoneel. Amsterdam dient als canvas voor nieuwe kunst en lichtinstallaties die een verbinding aangaan met de specifieke kenmerken van de stad. Het thema is door kunstenaars op hun eigen manier geïnterpreteerd, soms historisch, futuristisch of met humor en ironie. De kunstwerken bieden het publiek nieuwe perspectieven en werpen vragen op over de stad. Dit geldt voor zowel bewoners als bezoekers, waardoor een dialoog ontstaat. Kijk hier voor een overzicht van de route en haar kunstwerken.

Water Colors, vaarroute: 01 december 2016 tot en met 22 januari 2017
De kunstwerken zijn verlicht van 17:00 tot 23:00 uur (tijdens oud en nieuw zijn de werken tot 20:00 verlicht)

De route is 53 dagen verlicht en wordt door verschillende rederijen aangeboden. De meeste rederijen beginnen bij Amsterdam Centraal station, enkele starten vanaf andere vertreklocaties. Kijk goed op de vertreklocatie die vermeld is op je ticket. Afhankelijk van het product of de aanbieder kunnen prijzen verschillen.

Illuminade, wandelroute: biomimicry, inspired by nature

Biomimicry is de wetenschap waarbij de logica en structuren van de natuur worden toegepast om menselijke problemen op te lossen. Denk aan energie-efficiënte gebouwen geïnspireerd door termietenheuvels of antibacteriële oppervlaktes geïnspireerd door rood zeewier. De kunstwerken die geselecteerd zijn gaan gezamenlijk een dialoog aan rondom alle aspecten van het thema biomimicry. Kunst en wetenschap worden met elkaar verbonden.

Illuminade, wandelroute:  15 december 2016 tot en met 08 januari 2017
De kunstwerken zijn verlicht van 17:00 tot 22:00 (tijdens oud en nieuw zijn de werken tot 20:00 verlicht)

De wandelroute is 25 dagen verlicht en loopt door de Weesper- en Plantagebuurt.

Meer weten over het festival? Dat lees je hier.

Lees ook:Uittip: Amsterdam Light Festival
Lees ook:Recordaantal bezoekers voor Amsterdam Light Festival
Lees ook:Vijf festiviteiten in de winter
Lees ook:Nepal wil toeristen trekken met wandelroute
Lees ook:Festivals wereldwijd: Temple Bar Trad Festival in Dublin

Geen reacties // Reageer