Bijzondere tradities: Chinees Nieuwjaar

Gong xi Fa Cai, gelukkig nieuwjaar alvast! Het Chinees Nieuwjaar gaat zaterdag in en dit feest wordt wereldwijd gevierd. Zo ook in Amsterdam en Rotterdam.

Het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. Het stamt uit de tijd van de Shang Dynastie, (1600 –1100 voor Christus) toen de mensen goden en voorouders vereerden aan het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar. Pas veel later werd het een festival waarin afscheid werd genomen van het oude jaar en het nieuwe werd ingeluid.

De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender. Het Chinese Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar begint het Chinese Nieuwjaar op 28 januari. Volgens de Chinese jaartelling begint dan het jaar 4714.

Het Chinese nieuwjaar kondigt het begin van het voorjaar aan en wordt dan ook Lente Feest of Spring Festival genoemd. Met gezang en dans verwelkomt men de terugkeer tot leven van de aarde en de start van het ploeg- en zaaiseizoen. Op de dagen voor de nieuwjaarsviering kopen de mensen cadeaus, versieringen, speciaal eten en nieuwe kleren. Het huis wordt op oudejaarsavond (chuxi) grondig schoon gemaakt en versierd met uit papier gesneden spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken.

Chinezen in Nederland vieren het Chinees Nieuwjaar op spectaculaire wijze. Dit doen ze met veel vuurwerk, leeuwendansen en drakendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. In Rotterdam is het van 23 tot en met 29 januari groot feest. Het programma kan je hier lezen.

Het Jaar van de Haan in Amsterdam

2017 is het Jaar van de Haan. In 2017 vinden de officiële feestelijkheden voor het Chinees Nieuwjaar opnieuw op de Dam en rond de Nieuwmarktplaats. Op zaterdag 28 januari is de aftrap van de feestelijke activiteiten rond 12.00 uur bij de Fo Guang Shan He Hua tempel.

De Bijenkorf organiseert volgens traditie ook jaarlijks speciale activiteiten om Chinees Nieuwjaar te vieren, waaronder een draken- en leeuwendans in de winkel, kalligrafieworkshops, muzikale optredens en theeceremonies. Dit vindt naar verwachting van 12.00 – 18.00 uur plaats op zondag 29 januari.

Op de Dam staan er op maandagavond 30 januari ook activiteiten op het programma, zoals een leeuwendans om 18.00 uur. Bij Holland Casino, nabij het Leidseplein, is ook een leeuwendans gepland.

In de Amsterdamse Chinese Nieuwmarktbuurt staat een echte boeddhistische tempel: de Fo Guang Shan He Hua. Bij de Chinese tempel vindt jaarlijks de Chinese nieuwjaarsviering plaats. Mocht je trek krijgen van al het spektakel dan kun je je tegoed doen aan Chinees eten, bij bijvoorbeeld het drijvende Chinese restaurant Sea Palace op de Oosterdokskade. Ook aan de Stormsteeg en de Geldersekade zitten veel Chinese restaurants.

Het Chinees Nieuwjaar, oftewel het Lunar Nieuwjaar, is het belangrijkste event op de Chinese kalender en wordt wereldwijd gevierd. Op deze dag komen Chinezen met de hele familie, staan rituelen met eten, offers bij tempels en de kleur rood centraal. Bijgelovige personen kunnen hun hart ophalen bij Chinees Nieuwjaar: volgens de Chinezen kun je je namelijk gelukkig eten. Zo staat er standaard yu sheng (rauwe vissalade ) en fai-hai (zeewier) op het menu, die beiden voor geluk en voorspoed zorgen.

 

Lees ook:De beste wensen voor 4705! Het is Chinees Nieuwjaar
Lees ook:De beste wensen voor 4707! Het is Chinees Nieuwjaar
Lees ook:Aziatische buurlanden overspoeld door Chinese toeristen
Lees ook:Chinese media in actie tegen vieze toerist
Lees ook:China komt met zwarte lijst lastige Chinese toeristen

Geen reacties // Reageer