Bijzondere tradities/feestdagen: Sant Jordi in Catalonië

santjordi

Vandaag is het groot feest in Catalonië. Vandaag is het Diada de Sant Jordi en vooral in Barcelona viert men deze feestdag groots. Maar wie was Jordi en wat doen de Catalanen met en voor elkaar op deze dag?

De Diada de Sant Jordi, in de volksmond ook wel Sant Jordi genoemd,  is de dag waarop men de sterfdag van de heilige Joris herdenkt. Joris is vooral bekend door het verhaal dat hij een draak zou hebben gedood en is ook de beschermheilige van Catalonië. Op deze dag is het gebruikelijk dat de man een rode roos aan zijn vrouw geeft en de vrouw op haar beurt een boek cadeau doet aan haar man.

En die roos, die koop je natuurlijk in Barcelona. Op deze dag is het groot feest in Barcelona. Overal staan kraampjes met rozen en boeken en er zijn diverse activiteiten in de stad. Sant Jordi is dus de dag van de geliefden, een soort van 2e Valentijnsdag. Woon je in Barcelona en heb je geen partner? Dat is niet erg, je mag ook een roos kopen en aan je familie of vrienden geven, mits het maar geen rode roos is. Maar hoe zijn de rozen en Joris nu met elkaar verbonden? Dat vertel ik je hieronder.

Het geven van een rode roos komt voort uit de legende van de heilige Sint Joris. Volgens de Legenda Aurea speelde deze overlevering zich af in een plaats genaamdSilene in Libië, maar de Catalaanse traditie verwijst naar de plaats Montblanc in de provincie van Tarragona. In deze stad lag een meer waar een verschrikkelijke draak de omgeving tiranniseerde. Om de draak tevreden te stellen, gaven de inwoners van de stad hem elke dag twee schapen.

Toen er geen schapen meer waren, werd er geloot welke kinderen er aan de draak werden gegeven. Op een dag viel het lot op de dochter van de koning. De koning was zo aangeslagen dat hij het volk al zijn goud en zilver en de helft van zijn koninkrijk beloofde als zijn dochter zou worden gespaard. Het volk gaf hier echter geen gehoor aan en de prinses werd naar het meer gestuurd. Op dat moment passeerde Sint Joris het meer. De prinses verzocht hem om weg te gaan maar Joris zwoer dat hij zou blijven. Hij sloeg een kruis en doodde de draak met zijn lans. Volgens de legende groeide er vervolgens een roos uit het bloed van de draak.

 

Lees ook:Nieuwe trekpleister: Een betonnen draak van 21 kilometer
Lees ook:Bijzondere tradities/feestdagen: Quatorze Julliet in Frankrijk
Lees ook:Bijzondere tradities/feestdagen: Quatorze Julliet in Frankrijk
Lees ook:Saoedische prinses verlaat hotel zonder te betalen
Lees ook:Boeing 747 gepresenteerd met daarop draak Smaug uit The Hobbit

Geen reacties // Reageer