Bijzondere tradities/feestdagen: La Tomatina in Spanje

In de categorie bijzondere tradities heb ik weer een leuke traditie voor je gevonden. Vandaag is het een bijzondere dag in het dorpje Buñol in Spanje. In het dorp viert men namelijk La Tomatina. Samen met de San Fermínfeesten en het bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.

La Tomatina  is een jaarlijks terugkerend tomatengevecht op de laatste woensdag van augustus. Het is de hele week 1 groot feest in het doorgaans zo rustige stadje. Het totale feestprogramma duurt meer dan een week en wordt opgedragen aan San Luís Bertrán, de patroonheilige van het dorp. Rondom het tomatengevecht zijn er kleurrijke processies en shows, concerten en talrijke andere evenementen.

Oorsprong?
In 1945 zochten enkele jongeren ruzie, omdat ze wilden deelnemen aan een typische lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden). Omdat ze zich in de buurt van een groentekraam bevonden, stalen ze tomaten om die naar de optocht te gooien. De oproerpolitie kwam en liet de jongeren de schade vergoeden.

Het jaar daarop herhaalden de jongeren deze truc, met ditmaal van huis meegebrachte tomaten. Ook toen werden ze weer door de ordetroepen opgepakt. Na dit enkele jaren achtereen volgehouden te hebben, werd dit een traditie zonder dat er een officiële status van was vastgelegd.

Op dinsdagavond maken de inwoners grote pannen paella en eten dit samen op straat op. Vandaag om 11,00 beginnen de tomatengevechten en niemand is veilig voor de tomaten. De gemeente adviseert toeristen dan ook om een zwembroek aan te doen en een duikbril mee te nemen, want er gaan tonnen tomaten doorheen. De stad veranderd in één rode zee van geplette tomaten en om 13.00 uur is het gevecht weer voorbij. Direct na afloop van dit bizarre gevecht beginnen de inwoners met een grote schoonmaak en maken de stad in no time weer schoon.

Buñol ligt 40 kilometer ten westen van Valencia.

Lees ook:Ooit met tomaten willen smijten?
Lees ook:Bijzondere tradities: Luilak
Lees ook:Bijzondere tradities: Luilak
Lees ook:Bijzondere tradities: Thanksgiving Day
Lees ook:Bijzondere tradities: Thanksgiving Day

Geen reacties // Reageer