Bijzondere tradities: Dymmelsonsdagen

Vandaag is het 1 april, de dag dat je alles en iedereen eens lekker legaal voor de gek mag houden. In Zweden hebben ze deze traditie ook, maar dan niet altijd op 1 april. De woensdag voor Pasen is het namelijk Dymmelsonsdagen in Zweden. In Zweden mag iedereen elkaar dan voor de gek houden, vaak hangt iemand dan iets geks op de rug van een ander, zonder dat diegene dat merkt.

En als de Zweden elkaar voor de gek houden, zeggen ze: April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. Pasen is een populaire traditie in Zweden. Dat komt vooral door bijgeloof. Vroeger dacht men namelijk dat de toverkracht van heksen rond de Pasen zeer krachtig was en dat de heksen in die periode dan ook zeer actief waren. Het verhaal gaat dat de heksen op Witte Donderdag op hun bezems naar een bijeenkomst met de duivel vliegen op een plaats die Blåkulla wordt genoemd, om pas de zaterdag erna weer terug te keren. Om te kunnen vliegen smeerden de Paasheksen de bezems in met een geheim mengseltje.

En die heksen, die zijn er genoeg in Zweden. In Zweden kom je geen paashazen tegen, maar verkleden de kids zich op Witte Donderdag als Paasheks, ze gaan langs bij de buren en laten een lief kaartje achter, in ruil daarvoor krijgen de kids iets lekkers of geld. Een soort van Sint Maarten, maar dan anders.

De dag erna, op Goede Vrijdag, gaan alle mannen langs alle boerderijen in de omtrek en slaan de meisjes met berkentwijgjes. Ze stoppen pas als ze iets te drinken krijgen, vaak een alcoholisch drankje. Mocht je dat nu sneu vinden voor de vrouwen. Geen nood, zij nemen zondag wraak en gaan dan achter de mannen aan.

Lees ook:Meivakantie: Kinderen reizen gratis in treinen en bussen Arriva
Lees ook:Kindervliegdagen: Kids mogen zelf vliegtuig besturen bij Aviodrome
Lees ook:Pasen: 400.000 Nederlanders op vakantie
Lees ook:Bijzondere tradities: Sint Piter in Grou
Lees ook:Proef: Kinderen reizen gratis met de bus in Flevoland, Overijssel en Gelderland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>