Internetten in het buitenland: Roaming toch niet helemaal afgeschaft in 2017

Een aantal maanden geleden schreef ik nog dat de roamingkosten voor bellen en internetten in het buitenland zal worden afgeschaft. De Europese Commissie komt daar nu op terug, roaming zal niet helemaal worden afgeschaft. En dat is jammer

Bellen en internetten in het buitenland is een duur grapje. Als je niet oppast, zit je zo ongemerkt over je bundel heen en dat kan voor nare verrassingen zorgen als je weer terug van vakantie bent. Dat de kosten voor het gebruik van je telefoon in het buitenland zo hoog zijn, komt vooral omdat je geen gebruik kunt maken van je eigen provider en dus een andere buitenlandse provider moet gebruiken. En je eigen provider moet dan een vergoeding betalen aan de buitenlandse provider. En die kosten, die mag jij weer betalen.

Sinds april zijn de kosten al behoorlijk omlaag gegaan. Per 30 april zijn de roamingtarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms’jes en 5 eurocent per megabyte voor data. Even ter vergelijking: Sinds 1 juli 2014 moest je voor een minuut bellen vanuit een Europees land 23 cent betalen. Een sms’je was 7 cent en voor 1 MB aan mobiel internet moest maximaal 24 cent betaald worden.

Na de verlaging was het dan ook de bedoeling dat roaming helemaal afgeschaft zou worden. Providers hadden met de Europese Commissie afgesproken om deze kosten af te schaffen vanaf juni 2017. Bellen en internetten in het buitenland wordt daardoor overal binnen de Europese Unie even duur. Maar daar komt de commissie nu op terug.

De commissie wil namelijk voorkomen dat mensen misbruik van de situatie maken, door bijvoorbeeld goedkopere simkaarten in het buitenland te kopen. Smartphonegebruikers moeten vanaf volgend jaar in een andere EU-lidstaat dan zijn thuisland minstens negentig dagen kunnen bellen, sms’n en mobiel internetten zonder daar meer voor te betalen dan ze in hun eigen land doen.

De commissie wil dat voor roaming een maximum gaat gelden van maximaal 85 eurocent per megabyte.

Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming toch afgeschaft
Lees ook:Roaming afgeschaft: Bellen, internetten en sms’en op vakantie goedkoper
Lees ook:Bellen en internetten in het buitenland: Roamingkosten EU omlaag
Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming definitief afgeschaft
Lees ook:Roaming niet afgeschaft: Bellen, internetten en sms’en op vakantie blijft duur

Geen reacties // Reageer