Laptop blijft in handbagage: Schiphol start proef met nieuwe scanapparaten

Je gaat op vakantie en neemt natuurlijk handbagage mee. En natuurlijk moet je door de beveiliging, waar je van alles uit je tas moet halen. Alleen is het pas vlak voor de check duidelijk wat je allemaal uit je tas moet halen en dat zorgt voor veel vertraging. Dat kan anders, dacht Schiphol.

Schiphol test samen met de NCTV en KLM twee nieuwe scanapparaten voor handbagage op de luchthaven. Passagiers mogen daarbij hun vloeistoffen en laptop in hun tas laten. De scan beschikt over software die het voor de securitymedewerker mogelijk maakt om de inhoud van de handbagage 360 graden te bekijken en op een scherm te draaien voor een nauwkeurige inspectie op verboden voorwerpen.

De proef met de nieuwe scans vindt plaats in twee securitylanes: 1 in Vertrekhal 3 en 1 in het Transferfilter E/F waar overstappende passagiers komen voor de check. De passagiers krijgen ter plekke instructie en een toelichting.

Passagiers moeten nog wel steeds hun vloeistoffen en gels in een hersluitbaar doorzichtig 1 liter zakje doen, met daarin verpakkingen van maximaal 100 ml. Bij de specifieke lane waar de proef wordt gedaan, krijgen de passagiers een aparte instructie: het 1-liter zakje met vloeistoffen en gels mag in de tas blijven.

Met de proef wordt ook bekeken of het controleproces voor de passagier eenvoudiger en sneller kan. Als alles volgens planning verloopt is Schiphol voornemens om vervolgens stapsgewijs alle securitylanes te voorzien van deze nieuwe, innovatieve 3D-scan. De vervanging vindt dan plaats in 2017 en 2018. Als alle apparatuur vervangen is, beschikt Schiphol over 67 innovatieve 3D-scans.

Schiphol werkt voortdurend aan het verder verbeteren van het securityproces met als doel een prettiger en comfortabeler securitycheck voor de passagier en een veilig en efficiënt securityproces op de luchthaven. De samenwerking met de NCTV en KLM de afgelopen jaren resulteerde onder andere in de invoering van de allereerste securityscan voor passagiers, crew en personeel en de nieuwe securitylane in 2015.

Lees ook:Test op Schiphol: Snel en eenvoudig aan boord via gezichtsherkenning
Lees ook:Vloeistoffen in je handbagage mag weer vanaf 2013
Lees ook:Weinig handbagage? Dan sneller door de douane op Schiphol
Lees ook:Nieuwe handbagage regels; hoe zit het nou?
Lees ook:50 miljoenste passagier Schiphol warm ontvangen

Geen reacties // Reageer