Internetten in het buitenland: Roaming definitief afgeschaft

roaming

Na jaren discussiëren is de kogel dan toch eindelijk door de kerk! Het Europees Parlement stemde afgelopen week voor de afschaffing van de roamingkosten. Vanaf 15 juni zijn de kosten voor bellen en internetten in Europa overal gelijk. En dat is goed nieuws voor alle globetrotters onder ons die altijd en overal online zijn.

Bellen en internetten in het buitenland is een duur grapje. Als je niet oppast, zit je zo ongemerkt over je bundel heen en dat kan voor nare verrassingen zorgen als je weer terug van vakantie bent. Dat de kosten voor het gebruik van je telefoon in het buitenland zo hoog zijn, komt vooral omdat je geen gebruik kunt maken van je eigen provider en dus een andere buitenlandse provider moet gebruiken. En je eigen provider moet dan een vergoeding betalen aan de buitenlandse provider. En die kosten, die mag jij weer betalen.

Sinds april vorig jaar zijn de kosten al behoorlijk omlaag gegaan. Per 30 april 2016 zijn de roamingtarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms’jes en 5 eurocent per megabyte voor data. Even ter vergelijking: Sinds 1 juli 2014 moest je voor een minuut bellen vanuit een Europees land 23 cent betalen. Een sms’je was 7 cent en voor 1 MB aan mobiel internet moest maximaal 24 cent betaald worden.

Telecombedrijven en Europa praten al jaren met elkaar over het afschaffen van de roamingkosten. Neelie Kroes wilde in 2014 al van de extra kosten af, maar door een lobby van grote telecombedrijven werd deze wet steeds tegengehouden. De wet werd steeds uitgesteld, maar deze keer komt er geen afstel van uitstel. Per 15 juni kan iedereen zijn normale data- en belbundel overal in Europa gebruiken. Er zit wel een kleine maar aan..

Consumenten met een onbeperkte data-bundel of super voordelig contract in hun thuisland, krijgen die hoeveelheid niet per definitie op vakantie. Zij ontvangen in het buitenland een datategoed van 2 Gigabyte voor elke 7,70 euro die zij aan hun provider betalen. Verder mag een provider een toeslag rekenen als iemand thuis permanent belt met een buitenlandse simcard.

Lees ook:Bellen en internetten in het buitenland: Roamingkosten EU omlaag
Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming toch niet helemaal afgeschaft in 2017
Lees ook:Internetten in het buitenland: Roaming toch afgeschaft
Lees ook:Roaming afgeschaft: Bellen, internetten en sms’en op vakantie goedkoper
Lees ook:Nieuw bij T-Mobile: Neem je data mee op reis

Geen reacties // Reageer