Steeds jonger op zuipvakantie

Feestvakanties voor de jeugd zitten in de lift. Jongeren gaan steeds jonger op zoek naar een goedkope vlucht en verblijf om zich ter plaatse in het nachtleven te storten en zich lam te zuipen. Vooral 15 en 16 jarigen trekken naar de bekende jongerenbestemmingen, waarbij Kreta (Chersonissos) vooral erg populair is. Maar wie denkt dat alle jongeren op zuipvakantie gaan heeft het mis. De wat oudere jeugd kiest juist minder voor een zuipvakantie en zoekt het avontuur op.

Het is een Europese trend: jongeren trekken op vakantie naar zuiderse bestemmingen om daar eens goed uit de bol te gaan. Nederlanders, Duitsers, Britten maar ook Vlamingen trekken naar feestbestemmingen zoals Chersonissos op Kreta, het Spaanse eiland Ibiza of het Turkse Bodrum om zich in de zomer uit te leven met zon, zee en zuipen.

De reden daarvoor is niet ver te zoeken: reizen naar die plaatsen zijn spotgoedkoop. Verschillende touroperators bieden formules aan die specifiek gericht zijn op de feestende jeugd. De vluchten en hotels zijn zo goedkoop dat de jongeren extra zakgeld overhouden om ‘s avonds uit te gaan.

‘Die reizen worden steeds goedkoper, schandalig goedkoop eigenlijk’, zegt een medewerker van Gogo. ‘Voor 400 à 500 euro vlieg je erheen en verblijf je er een week. Natuurlijk kost het uitgaan veel meer.’ Jongeren gaan steeds vroeger zonder ouders naar de feestbestemmingen. ‘Vaak zijn ze pas vijftien of zestien: schrikwekkend jong, als je weet wat ze daar allemaal kunnen en mogen doen.’

Voor ouders is het een hel om hun kroost naar Lloret de Mar of Chersonissos te laten gaan. Drank en sex voeren daar de boventoon en ouders weten ook dat hun kinderen daar vrolijk aan meedoen.

Kreta is hot

Chersonissos is er een Nederlandse enclave met bars en stranden die door Nederlanders worden uitgebaat en waar Nederlands de voertaal is. ‘Vroeger waren vooral Lloret de Mar en Salou onze topbestemmingen, maar de laatste jaren wordt Kreta populairder. We hebben deze zomer onze vluchtcapaciteit naar het Griekse eiland verdubbeld en tot half augustus zitten we al helemaal vol.’, aldus GoGo.

Drankmisbruik

Uit recent onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat jongeren die zonder ouders op vakantie trekken, heel veel alcohol drinken. Meisjes drinken gemiddeld zeven glazen alcohol per dag, jongens zeventien.

Alarmcentrale Eurocross Assistance in Nederland liet weten bezorgd te zijn vanwege van het grote aantal gevallen van drankmisbruik in Chersonissos. Jongeren komen in contact met Eurocross Assistance als ze behandeld worden in een medisch centrum of ziekenhuis. De cijfers van de jongste twee jaar noemen ze ‘alarmerend’. De zomervakantie is gestart. Jongeren reizen massaal af naar populaire feestbestemmingen zoals Chersonissos, Salou, Kreta, Blanes, Mallorca, Kos en Rimini. Sinds de eindexamens heeft Eurocross Assistance al meer dan 160 dossiers behandeld. In drie gevallen was er sprake van een alcoholvergiftiging. In de overige gevallen werd melding gemaakt van letsel als gevolg van een ongeval of uitgaansgeweld. Eurocross verwacht dat dit aantal nog veel verder zal oplopen en adviseert ouders om in gesprek te gaan met hun kind over de gevolgen van alcoholmisbruik.

In 2009 zijn er in totaal 1000 meldingen binnengekomen van vakantievierende jongeren.

Jongeren komen in het ziekenhuis terecht als gevolg van een vechtpartij of een ongeval. In veel gevallen is er sprake is van drankmisbruik. Ook alcoholvergiftiging komt steeds vaker voor bij deze groep vakantiegangers.

Het Trimbosinstituut heeft bovenstaande trend ook opgemerkt en vind het dusdanig zorgelijk dat er een campagne is gestart op 18 juni j.l. Deze voorlichtingscampagne richt zich op ouders waarbij de boodschap luidt: ‘Stuur uw kind op vakantie met een afspraak: geen alcohol!’ Trimbos geeft ouders advies over hoe je het beste in gesprek kunt komen met je kind. Het blijkt dat ouders meer invloed hebben op hun kind dan in eerste instantie gedacht werd.

Het Trimbosinstituut zet alle tips voor ouders op een rij ter voorkoming van alcoholschade bij jongeren: www.goedvoorbereidopvakantie.nl

Lees ook:Jongeren hotspot Chersonissos op Kreta; swingen op Star Beach
Lees ook:Trends jongerenreizen – de hotspots van 2008; Spanje, Kreta, Kroatië én Thailand
Lees ook:Weinig paspoorten aangevraagd voor kinderen
Lees ook:In Gelderland goedkopere vaccins
Lees ook:Pubers helemaal los op vakantie

Geen reacties // Reageer