Tip voor originele souvenirs: ga eens jutten!

Zo onmisbaar en tevens een uitdaging tijdens een reis, souvenirs shoppen! Een houten schaaltje voor oma, een ketting van pitten voor je zus, een schilderijtje voor aan je eigen wand en een trommel voor je beste vriend. Iedereen heeft wel eens iets meegenomen (verplicht of niet) uit het buitenland. Zelfs bij vakanties in eigen land kunnen de klompjes en kazen niet blijven liggen.

Maar wie niet alleen thuis wil komen met prul en iets origineels mee wil nemen, zal toch flink aan de bak moeten. Op souvenirmarkten in Jamaica kon ik bijna alleen maar spullen vinden met een stickertje waar ‘Made in China’ op stond. Geen authentieke spullen. En vreemd genoeg lijken alle ‘kunstenaars’ op de Dominicaanse Republiek hetzelfde type schilderij te verkopen. En dan hebben we het nog niet eens over de prijzen van deze spulletjes!

Waar veel reizigers misschien niet aan zullen denken bij souvenirs, is jutten! Lang niet overal mogelijk natuurlijk, maar als je je op een eiland bevindt en het weer het toelaat, is het wellicht de moeite waard en kom je met iets origineels thuis. Een object met een verborgen verhaal. Bovendien is het een leuke bezigheid om te doen met kinderen. Bij elke vondst kan je zelf het verhaal erachter verzinnen.

Op Ameland is er zelfs een museum ingericht waar men bijzondere juttersvondsten van verschillende eeuwen kan bekijken.

 

 

 

Lees ook:Originele souvenirs uit Lilongwe
Lees ook:Fotowedstrijd: mijn bijzondere souvenir!
Lees ook:kijken, kijken… niet kopen!
Lees ook:Indrukwekkende plaatsen tijdens reis
Lees ook:Australisch hotel geeft kunst weg

Geen reacties // Reageer