Osama Bin Laden claimt aanslag op Northwest vlucht naar Detroit

Osama Bin Laden heeft de verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag op het Northwest Ailines vliegtuig boven Detroit op eerste kerstdag opgeëist. Ook waarschuwde hij voor meer aanvallen. Op een geluidsopname die is uitgezonden door Al-Jazeera spreekt de Al-Qaida-leider de Amerikaanse president Barack Obama aan. Het is niet duidelijk of de stem op de band echt van Bin Laden is, wel lijkt de stem op eerdere opnamen die aan hem zijn toegeschreven.

“De boodschap die via het vliegtuig van de heldhaftige strijder Umar Farouk Abdulmutallab is overgebracht is een bevestiging van eerdere boodschappen die door de helden van 11 september zijn overgebracht”, stelt de stem op de geluidsband. “Amerika zal nooit dromen over veiligheid totdat wij het echt hebben in Palestina”, voegde hij toe. “Als Allah het wil, zullen onze aanvallen op jullie doorgaan zolang jullie Israël blijven steunen.”

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab probeerde op eerste kerstdag een vliegtuig te laten ontploffen. De bom die in zijn onderbroek was verstopt ging echter niet volledig af. Abdulmutallab vertelde later dat hij door Al-Qaida in Jemen is opgeleid.

Aanvankelijk eiste Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland de verantwoordelijheid op, maar Bin Laden suggereerde dat hij persoonlijk degene is geweest die de opdracht heeft gegeven. De Jemenitische groep staat wel het dichtste bij Bin Laden, wiens voorouders uit Jemen stammen.

De laatste publieke boodschap van Bin Laden dateert van 26 september. Daarin eiste hij dat Europese landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken. Hij dreigde toen met ‘vergelding’ tegen landen die in die oorlog met de Verenigde Staten geallieerd zijn. (Novum/AP)

Lees ook:Abdulmutallab : 20 terroristen staan klaar om vliegtuigen op te blazen
Lees ook:Visum voor Jemen niet meer aan de grens te krijgen
Lees ook:Poging tot terroristische aanslag op vliegtuig Northwest Airlines; vlucht Amsterdam-Detroit
Lees ook:Omar Farouk Abdulmutallab geeft bruikbare informatiie aan FBI
Lees ook:Onderzoek naar beveiliging op Schiphol na nieuwe undercover actie Alberto Stegeman

Geen reacties // Reageer