Vliegtuig van de toekomst

Onderzoekers van de TU-Delft laten hun visie op het vliegtuig van de toekomst zien. In een hangaar op Schiphol-Oost wordt vandaag een schaalmodel onthuld van een futuristisch vliegtuig waarbij vleugels, cabine en motoren zijn samengesmolten in één vorm.

 

Het onderzoek naar deze zogenoemde ‘Blended Wing Body’ moet uiteindelijk leiden tot een duurzaam en milieuvriendelijk vliegtuig.

Met de huidige kennis is het mogelijk om vliegtuigen te bouwen die veel minder energie verbruiken en veel minder milieubelastend zijn, maar daarvoor moet het vliegtuig wel van vorm veranderen, vertelt Professor Hoekstra van de faculteit Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek. “Aan het  huidige model van een romp met twee vleugels valt niet veel meer te verbeteren. Wil je tientallen procenten op het brandstofgebruik besparen, dan moet het hele vliegtuig op de schop.”

Het resultaat van het onderzoek van de TU Delft is de Zero Emission Flying Testbed (ZETF), een vliegende vleugel. Motoren, cockpit en cabine zijn in de vleugel verwerkt. Dit model levert een enorme brandstofbesparing op. De brandstof die nog nodig is, kan worden gewonnen uit biomassa of uit waterstof.

 bron:NOS headlines

Lees ook:Noodlanding na gat in romp van vliegtuig
Lees ook:De vliegtuigen van de toekomst
Lees ook:Boliviaans vliegtuig maakt noodlanding
Lees ook:Onderzoek naar noodlanding Hudson
Lees ook:Martinair-vliegtuig vliegt met gat in romp naar Curacao

Geen reacties // Reageer