KLM voert druk op luchtvaartautoriteiten op: “vliegen is veilig”

KLM wil weer vliegen

KLM oppert openlijk kritiek op de luchtvaartautoriteiten. Volgens de Nederlandse luchtvaartmaatschappij blijkt uit de door o.a. KLM en Lufthansa gemaakte testvluchten dat het Europese luchtruim veilig is om te vliegen met uitzondering van een band in het noorden tussen IJsland en Rusland. President-directeur Peter Hartman van hoopt dat de autoriteiten net als de verschillende Europese luchtvaartmaatschappijen, snel oordelen dat vliegen weer kan.

KLM voert vanavond drie commerciële vluchten uit, met vracht en bemanning aan boord. De eerste twee vluchten, één naar Bangkok en één naar Sharjah, zijn inmiddels vertrokken vanaf Schiphol. “KLM heeft daar toestemming voor gekregen”, zegt Peter Hartman.

Uit alle testvluchten die KLM en andere maatschappijen zoals Lufthansa en Air France hebben gedaan is niets naar voren gekomen waaruit zou blijken dat het vliegen onveilig is, aldus Hartman. Zondagavond is op hoog niveau overleg in Brussel. “Wij hopen dat ze onze feitelijke informatie overnemen.”

Zodra het sein op groen staat, wil KLM de operatie zo snel mogelijk opstarten. In eerste instantie zullen alle maatschappijen proberen gestrande passagiers op hun bestemming te krijgen. „Iedereen zal elkaar daarbij helpen”, zegt Hartman. „Daar gaan we niet ingewikkeld over doen.”

KLM wil daartoe zo snel mogelijk vliegtuigen naar de Verenigde Staten en het Verre Oosten hebben, naar de zogenoemde hubs. De partners brengen de passagiers dan verder, KLM zal hetzelfde in Amsterdam doen, als het netwerk op orde is.

De naweeën van het vliegverbod zullen volgens Hartman zeker een week duren. “Binnen 48 uur kun je de zaken al behoorlijk oppikken.” Passagiers in het buitenland horen het vier uur van tevoren als hun vlucht gaat, passagiers in Nederland zes uur.

Net als KLM heeft dochteronderneming Transavia zondag drie testvluchten uitgevoerd. Het ging om toestellen die op de luchthaven van Keulen stonden. Twee vliegtuigen vlogen zonder problemen naar Amsterdam, het derde landde begin van de avond op Rotterdam Airport.

Lees ook:Vliegverkeer Schiphol komt weer op gang. Lange rijen met vrolijke passagiers
Lees ook:KLM maakt succesvolle testvlucht over Nederland
Lees ook:Ryanair nu ook vanaf Groningen
Lees ook:Zwarte lijst met luchtvaartmaatschappijen; Phuket Air mag weer vliegen
Lees ook:Hangzhou nieuwe bestemming van KLM in China

Geen reacties // Reageer