United Airlines en Continental Airlines samen verder

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Continental Airlines gaan fuseren. Daarmee ontstaat ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappij. Dat hebben de beide bedrijven vandaag bevestigd. Met de fusie, in de vorm van een aandelenruil, is een bedrag gemoeid van 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro).

De nieuwe maatschappij gaat United Airlines heten en het hoofdkantoor blijft in Chicago, waar United al gevestigd is. De topman van Continental, Jeff Smisek, wordt topman van het fusiebedrijf.

United en Continental zullen gezamenlijk de eerste plaats overnemen op de lijst van ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen naar verkeersvolume van Delta Airlines, dat in 2008 fuseerde met Northwest Airlines. Die transactie leidde tot een golf aan fusiegesprekken in de noodlijdende Amerikaanse luchtvaartsector. De nieuwe maatschappij wordt marktleider op de drukke vliegroutes tussen de Verenigde Staten en Europa en Azië.

Schaalvoordelen moeten het fusiebedrijf kostenbesparingen opleveren van 1 à 1,2 miljard dollar per 2013. De luchtvaartsector kampt met lagere resultaten als gevolg van de economische crisis; samen kunnen de fusiepartners ticketprijzen beter beheersen.

Fusiegesprekken tussen United en Continental kwamen vorige maand opnieuw op gang, nadat eerdere onderhandelingen in 2008 werden afgebroken. Toen werd volgens ingewijden het meeste werk al gedaan. Het moederbedrijf van United Airlines, UAL, voerde eerder dit voorjaar fusieonderhandelingen met de Amerikaanse maatschappij US Airways. Toen dat vorige maand bekend werd, benaderde Continental opnieuw United. Het nu bereikte akkoord kwam binnen enkele weken tot stand.

United en Continental boekten samen vorig jaar bijna 29 miljard dollar omzet. Ze hebben samen circa 700 vliegtuigen en er werken bij elkaar 88.000 mensen. De samenvoeging moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Lees ook:United Airlines keldert door ‘oud nieuws’
Lees ook:Air France- KLM in top tien veiligiste vliegmaatschappijen
Lees ook:Luchtvaartindustrie roept ‘Mayday’
Lees ook:Boze passagier schrijft regelrechte hit (video)
Lees ook:‘KLM bereidt stunt voor’

Geen reacties // Reageer