61 Nederlandse doden bij vliegtuigramp in Tripoli. Slechts 1 Nederlands jongetje overleeft

tripoli crashBij de vliegramp in Tripoli zijn 61 Nederlanders om het leven gekomen. Dat zegt de ANWB. Er waren 62 Nederlanders aan boord van de verongelukte Airbus. Een jongetje heeft het ongeluk overleefd. Hij heeft botbreuken en is in een ziekenhuis in Tripoli geopereerd, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

In het vliegtuig dat vanochtend bij Tripoli verongelukte, zaten Nederlanders die een vakantie hadden geboekt bij KRAS en STIP-reizen.

Nabestaanden

Kras en Stip melden op de website dat er op de luchthaven van Brussel en Düsseldorf voor opvang is gezorgd van familieleden en vrienden die passagiers kwamen afhalen. Nabestaanden kunnen contact opnemen met de ANB alarmcentrale 088-2692112 of het Ministerie van Buitenlandse Zaken via telefoonnummer 070-3487770.

Crisisteam

De Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways heeft de nabestaanden van de slachtoffers uitgenodigd om op kosten van de maatschappij naar Tripoli te gaan. De directie regelt niet alleen de vlucht en het onderdak, maar ook de vereiste visa. Afriqiyah zorgt ook voor de begeleiding, staat in een verklaring.

Op het ministerie is een crisisteam bijeengekomen en de Nederlandse ambassade in Tripoli probeert in Libië hulp te bieden waar dat kan. Het crisisteam probeert te achterhalen wie er in het vliegtuig zaten. In een later stadium zal het team helpen met de identificatie en repatriëring van de slachtoffers.

Tussenlanding

Vanochtend verongelukte de Airbus van luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways bij de luchthaven van de Libische hoofdstad. Daarbij kwamen 103 mensen om. Het vliegtuig, een Airbus A330, was vanuit het Zuid-Afrikaanse Johannesburg op weg naar Londen en zou een tussenlanding maken in Tripoli. De Nederlandse passagiers zouden in Tripoli overstappen. De mensen van KRAS.nl zouden doorreizen naar Brussel en de mensen van STIP-reizen naar Düsseldorf. Kort voor de landing verongelukte het. Het is nog niet duidelijk of de crash op de luchthaven zelf of even daarvoor plaatsvond. Ook de oorzaak van het ongeluk is onbekend.

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft woensdagavond op een persconferentie bekendgemaakt dat het exacte aantal Nederlanders dat bij de crash in Libië is omgekomen, nog niet vaststaat. Het getal 62 is gebaseerd op de passagierslijsten van Kras en Stip Reizen.

Verhagen wil het nader uitgezocht zien. Mogelijk zaten er volgens hem meer Nederlanders in het toestel. Dat gaat het crisisteam uitzoeken. Inmiddels heeft de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways bevestigd dat er 62 Nederlanders aan boord waren.

De crash nabij de luchthaven van Tripoli heeft aan 103 mensen het leven gekost. Eén kind overleefde als enige de vliegtuigramp. In eerdere berichten werd gesproken over een Nederlands jongetje, maar dit is nog niet bevestigd. De jongen zou tegen hulpverleners ‘Holland Holland’ hebben geroepen.

Nog geen volledige lijst

Een topman van Afriqiyah Airways, Saleh Ali Saleh, zei dat naast de 62 Nederlanders ook dertien Libiërs, twee Duitsers, een Filipijn en een Zimbabwaan aan boord waren. Saleh zei nog geen volledige lijst van de passagiers te hebben.

Zuid-Afrikaanse media meldden dat er zeker drie Zuid-Afrikanen aan boord waren. Er zou volgens mediaberichten ook een Française aan boord zijn geweest.

Geschokt

Premier Jan Peter Balkenende en koningin Beatrix hebben laten weten geschokt te zijn door de berichten uit Libië. Een crisisteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken is hard aan de slag om meer informatie te krijgen over de vliegtuigcrash bij Tripoli in Libië. In een reactie op de ramp hebben alle politieke partijen in de Tweede Kamer hun campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen tot zaterdag opgeschort.

Overlevende

Het kind dat als enige de vliegtuigcrash bij Tripoli heeft overleefd, is opgenomen in een ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed. De Libische media hebben beelden laten zien van het kind. Een arts spreekt over een meisje.

Vlucht

Woensdagavond nog vertrekt een eerste vlucht vanuit Nederland naar Tripoli in verband met de vliegtuigcrash. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Aan boord stappen onder andere medewerkers van het departement, onder wie de secretaris-generaal, evenals mensen uit het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) dat zich bezighoudt met de identificatie van slachtoffers.

Lees ook:Geen problemen gemeld door piloot voor de crash
Lees ook:Piloot Afriqiyah Airlines probeerde handmatig te landen in Tripoli
Lees ook:Overlevende crash Tripoli is 9-jarige Ruben uit Tilburg
Lees ook:Nog 11 Nederlanders vermist in Haiti
Lees ook:Nog 18 Nederlandse toeristen vermist op Haiti

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “61 Nederlandse doden bij vliegtuigramp in Tripoli. Slechts 1 Nederlands jongetje overleeft

  1. Frank

    Erg hoor!!

    Alleen klopt er iets niet, in het begin word er gesproken over een jongetje die de ramp overleefd zou hebben, en later bij ‘Overlevenden’ word gesproken over een meisje ? Vaag.

    Desalniettemin, rampzalig, en mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en natuurlijk naar dit ene jongetje/meisje.

      /  
  2. willie

    Heeft iemand zich ook misschien afgevraagd of dit jongetje (?) een bewoner van Tripoli is dat daar toevallig rondliep? … en dus mogelijk geen passagier van het gecrashte vliegtuig was ?

      /  
  3. Henriëtte

    Je kunt altijd speculeren, maar dat heeft weinig nut. Heel binnenkort zal vast wel duidelijk zijn wie het jongetje of meisje is… Ik vlieg nu nog een stukje bezorgder in juni naar Zuid-Afrika..

      /  
  4. Pingback: Overlevende crash Tripoli is 9-jarige Ruben uit Tilburg | Travel

  5. cor

    Heel veel Beterschap toegewenst
    en Sterkte in de toekomst!
    Bedankt wie hem beschermd heeft!,en om zijn verhaal te vertellen!
    Nogmaals veel sterkte!

      /  
  6. Aleco Smaragdis ( Jawbuster )

    Neem voortaan geen vliegtuig meer dan kan je ook niet veronbgelukken met een vliegtuig kk kneuzen

      /  
    1. Lorenzo

      Alecoooooooo, nette taal hoor.

        /  

Comments are closed.