Schiphol en Rotterdam Airport dicht door nieuwe aswolk

schiphol dichtAirport zijn sinds  06.00 uur vanochtend gesloten, omdat er opnieuw een aswolk over Nederland drijft. De luchthavens blijven in ieder geval dicht tot 14.00 uur. Dan wordt er gekeken of er weer gevlogen kan worden. Vanaf 08.00 uur gaat ook vliegveld Eelde dicht. De luchthavens Maastricht Aachen en Eindhoven zijn nog wel bereikbaar en hebben naar verwachting geen last van de aanwezigheid van de aswolk. Maar veel vluchten van deze luchthavens zijn ook geannuleerd.

Mogelijk kunnen vluchten met de bestemming Schiphol en Rotterdam worden omgeleid. Overvliegend luchtverkeer op een hoogte van 7,5 kilometer en hoger, kan van het Nederlandse luchtruim gebruik blijven maken.

In de vertrekhal van Schiphol zijn veel reizigers die voorlopig niet kunnen vertrekken. “Om half vier is het vliegverbod ingesteld en toen waren al veel mensen onderweg”, zegt Mirjam Snoerwang van de luchthaven. We raden reizigers aan voorlopig thuis te blijven en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.” Reizigers die al op Schiphol zijn, krijgen het advies naar huis te gaan.

De aswolk komt van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland, die vorige maand ook al voor problemen zorgde. Een wolk met een hoge concentratie as drijft over Groot-Brittannië richting Nederland.

In Londen waren vannacht de meeste luchthavens gesloten, maar de Britse luchtverkeersleiding heeft vliegverbod afgezwakt. Toestellen mogen vanaf 08.00 uur weer opstijgen en landen op Heathrow en Gatwick. Het Britse vliegverkeer zal nog wel hinder ondervinden, voorspelt de luchtverkeersleiding. Gisteren werden al andere Britse en Ierse vliegvelden gesloten.

Lees ook:Schiphol nog open. Groot aantal luchthavens in Ierland en Engeland dicht door nieuwe aswolk
Lees ook:Aswolk zorgt voor vertragingen in de luchtvaart
Lees ook:Luchtverkeer in Noordwest Europa plat door aswolk. 90.000 passagiers op Schiphol gestrand
Lees ook:Schiphol tot nader order gesloten. Onbekend wanneer weer gevlogen kan worden.
Lees ook:Luchthavens Londen gesloten tot maandag 20.00 uur

Geen reacties // Reageer