Definitief vergoeding voor passagiers van vertraagde vlucht

Goed nieuws voor reizigers! Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft vandaag besloten dat passagiers van vliegreizen die 3 uur of meer vertraging hebben definitief recht hebben op een vergoeding. De vergoeding ligt tussen de 250 en 600 euro en wordt met terugwerkende kracht betaald. Uiteraard worden vertragingen vanwege terrorismedreiging, buitengewone weersomstandigheden en onverwachte stakingen niet gecompenseerd. 

Schade voor passagiers

In 2009 deed het Hof ook al een uitspraak over de compensatieregeling. Volgens het Hof moet er geen verschil bestaan in het uitvallen van een vlucht en vertraging. In beide gevallen hebben de passagiers schade in de vorm van tijdverlies.

Schadeclaim indienen noodzakelijk

Het is niet zo dat reizigers per direct geld terugkrijgen wanneer een vlucht vertraagd is. Hiervoor dienen de reizigers zelf nog een claim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij. Voor hulp hierbij klik hier.

Gemixte gevoelens over uitspraak

Luchtvaartmaatschappijen zijn minder blij met de uitspraak van het Hof. De Europese luchtvaartsector vreest dat de uitspraak leidt tot een schadepost van 3 tot 5 miljard euro per jaar. De Consumentenbond is echter blij: ‘De luchtvaartsector heeft er de afgelopen drie jaar, over de ruggen van hun eigen passagiers, alles aan gedaan om niet te hoeven compenseren. Dat schandalige gedrag moet nu echt afgelopen zijn,’ aldus directeur Bart Combée aan Nu.nl.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Vlucht vertraagd? Claimen! Vliegtuig passagiers hebben recht op schadevergoeding tot € 600 bij vertraging, overboeking of annulering
Lees ook:Vlucht van London naar Boedapest met Wizz Air ging nog nooit op tijd
Lees ook:Rechten vliegpassagier gaan mogelijk veranderen
Lees ook:Minder passagiers voor Austrian Airlines
Lees ook:Luchtvaartmaatschappijen keren nauwelijks geld uit bij vertraagde vlucht

Geen reacties // Reageer