Rechten vliegpassagier gaan mogelijk veranderen

Het zijn spannende tijden voor vliegpassagiers. De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel ingediend om de ‘grijze vlakken’ in de regelgeving duidelijker te formulieren. Bepaalde rechten van de vliegpassagier worden uitgebreid, maar op bepaalde vlakken worden de rechten van de passagier juist ingeperkt, dit totaal in strijd met de eerdere uitspraken door het Europese Hof van Justitie. Wat houdt dit nou concreet in?

Overmacht bij vertraging vlucht

Wanneer vliegpassagiers een vertraging van drie uur of meer hebben opgelopen dan komen zij in aanmerking voor een vergoeding. De vergoedingen zijn afhankelijk van de lengte van de vlucht en kunnen oplopen tot 600 euro. Het grijze gebied in deze regelgeving is de ‘overmacht’. In gevallen van overmacht heeft een passagier namelijk nergens recht op. Dus bij orkanen, terreurdreiging en andere onvoorziene omstandigheden is het gewoon pech en daar moet je als passagier denk ik ook begrip voor hebben. Maar vallen technische mankementen ook onder ‘overmacht’? Het nieuwe voorstel stelt dat technische mankementen behoren tot de standaard werkzaamheden van een vliegmaatschappij en die worden dus niet aangemerkt als ‘overmacht’. Dat is goed nieuws.

Gemiste overstap

Een ander verbeterpunt in het voorstel is het recht bij de gemiste overstap. Het is momenteel zo dat passagiers in het geval van een gemiste vlucht door een kleine vertraging van hun eerste vlucht geen recht op compensatie hebben, ook al komen ze door het missen van de aansluitende vlucht veel later aan dan gepland. Met het nieuwe voorstel wordt de vertraagde tijd bij elkaar opgeteld.

Van 3 naar 5 uur

Slecht nieuws is dat men wil dat de vertragingstijd waarbij men recht krijgt op een compensatie opgeschroefd wordt van 3 uur naar 5 uur op korte vluchten en op langere vluchten zelfs tot 9 tot 12 uur!

Hulp bij aanvragen vergoeding

Het voorstel wordt de komende tijd besproken in het Europese Parlement. Ook wanneer het voorstel wordt aangenomen duurt het nog even voordat deze regels van kracht gaan. Voorlopig kan je bij 3 uur vertraging dus nog een vergoeding aanvragen. Bij dit ingewikkelde proces kun je via deze website makkelijk hulp krijgen.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Vlucht vertraagd of geannuleerd? Check of je schade kunt claimen!
Lees ook:Definitief vergoeding voor passagiers van vertraagde vlucht
Lees ook:Europarlement wil reiziger ook compenseren bij vertragingen bij aankomende vluchten
Lees ook:Luchtvaartmaatschappijen keren nauwelijks geld uit bij vertraagde vlucht
Lees ook:Vlucht vertraagd? Claimen! Vliegtuig passagiers hebben recht op schadevergoeding tot € 600 bij vertraging, overboeking of annulering

Geen reacties // Reageer