Code rood voor luchtvaartverkeer na uitbarsting vulkaan IJsland

De vulkaan Bardarbunga is vandaag rond 8.00 uur vanochtend opnieuw uitgebarsten. Het luchtverkeer boven de vulkaan is om die verboden. Dat meldt de IJslandse civiele bescherming. Het IJslandse meteorologische instituut heeft de code voor de luchtvaart veranderd naar het hoogste niveau: code rood.

In het gebied rond de vulkaan zijn de afgelopen twee weken duizenden lichte aardbevingen geweest. Om die reden werd de hoogste alarmfase voor de luchtvaart al een aantal keren afgegeven, en overigens ook weer ingetrokken. Vrijdag barstte de vulkaan voor het eerst, toen werd er geen as uitgestoten. Ook in Nederland wordt de situatie door onder andere KLM en Easyjet nauwlettend in de gaten gehouden. In 2010 ondervond het luchtverkeer wereldwijd dagenlang hinder van de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Photo credit: Sparkle Motion / Foter /Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Lees ook:Nieuwe vulkaan uitbarsting in IJsland. Hekla spuwt veel rook. Kijk live!
Lees ook:Easyjet: zondag mogelijk geen vluchten naar Zwitserland, Zuid/centraal Frankrijk, Noord-Italië en Noord-Portugal
Lees ook:Uitbarsting vulkaan IJsland lijkt ten einde. Geen aswolk meer.
Lees ook:Voorspellingen luchtvaart in Europa slecht; activiteit vulkaan IJsland neemt toe, ook morgen geen vliegverkeer mogelijk
Lees ook:Vulkaan uitbarsting Hekla vals alarm. Webcam staat op Eyjafjallajökull vulkaan

Geen reacties // Reageer