Reizigers willen gratis WiFi op vliegveld

Op bijna driekwart (72%) van de Europese luchthavens kunnen reizigers gratis gebruikmaken van WiFi. 19% van de vliegvelden in Europa biedt WiFi tegen betaling. Op 9% van de vliegvelden kunnen reizigers geen WiFi gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl. Nederlandse luchthavens scoren bovengemiddeld.

Het aanbod van gratis internet in publieke ruimtes neemt snel toe in Europa. Veel vliegvelden volgen deze trend, zo blijkt uit onderzoek van Vliegveldinfo.nl. De reiswebsite onderzocht het internetaanbod op 244 luchthavens in 45 Europese landen. De conclusie is duidelijk. Moderne reizigers willen altijd en overal ‘connected’ zijn. Steeds meer vliegvelden voldoen aan deze eis.

Nederland scoort goed

In Nederland bieden alle vijf vliegvelden gratis internet.  Buurlanden Duitsland en België presteren minder sterk. In Duitsland is WiFi op slechts de helft van de vliegvelden gratis. Düsseldorf Airport, populair onder Nederlandse reizigers, biedt sinds kort een half uur gratis internet. Het grootste vliegveld van België (Zaventem) 30 minuten. De Belgische luchthavens Antwerp, Charleroi en Luik stellen teleur.

Noord-Europa als voorbeeld

Luchthavens in Noord-Europa voldoen het best aan de eisen van moderne reizigers. Net als in Nederland beschikken ook bijna alle vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland over gratis WiFi. Van de 33 vliegvelden in het noorden van Europa (Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Zweden) bieden er 30 gratis WiFi aan. Keflavik Airport bij Reykjavik, het grootste vliegveld van IJsland, is een van de drie uitzonderingen.

Beperkt of helemaal niet

Van de vijf grote landen in Europa blijven Frankrijk en Italië, net als Duitsland, voorlopig achter op Noord-Europa. In Spanje bieden alle vliegvelden gratis WiFi, zij het in alle gevallen slechts een kwartier lang. In buurland Portugal kunnen reizigers een half uur gratis internetten. Armenië, Bosnië en Herzegovina, IJsland, Turkije en Wit-Rusland zijn de enige Europese landen waar gratis internetten op het vliegveld helemaal niet mogelijk is.

Passé

“Reizigers verwachten tegenwoordig gratis en onbeperkt internettoegang op vliegvelden”, aldus oprichter Guus Wantia van Vliegveldinfo.nl. “Zij zijn het vaakst online voor vertrek, meer dan bij aankomst. Reizigers checken vluchtinformatie en weersverwachtingen, sturen zakelijke e-mails en onderhouden contact met vrienden en familie. Een vliegveld zonder gratis internetverbinding zal binnen enkele jaren voor veel reizigers volstrekt ondenkbaar zijn.”

 

Lees ook:Reizigers hebben behoefte aan gratis onbeperkt WiFi op luchthavens
Lees ook:Schiphol tot nader order gesloten. Onbekend wanneer weer gevlogen kan worden.
Lees ook:Parkeerkosten bij Nederlandse vliegvelden ongeveer gelijk als halfjaar geleden
Lees ook:Schiphol scoort goed op vriendelijkheid
Lees ook:Luchtruim Ierland weer open na nieuwe aswolk. RyanAir vliegt morgen weer

Geen reacties // Reageer