Vliegtuig Germanwings neergestort in Franse Alpen

Vanochtend vroeg om 10.00 uur steeg een Airbus A320 van Germanwings op van de luchthaven van Barcelona. Het toestel zou om 11.57 uur landen op de luchthaven van Düsseldorf. Het vliegtuig heeft deze eindbestemming alleen nooit bereikt.

Crash

Rond 11.00 uur verdween het vliegtuig van de radar en om half 12 kwam het nieuws naar buiten dat het vliegtuig was neergestort. Aan boord waren 144 passagiers en 6 crewleden, waaronder 67 Duitsers, 45 Spanjaarden 2 baby’s en een schoolklas uit Duitsland. Volgens de Franse staatssecretaris van Transport heeft niemand deze ramp overleefd. Germanwings maakt de passagierslijst nog niet openbaar, aangezien alle nabestaanden nog niet zijn geïnformeerd. Wat zojuist wel bekend is gemaakt, is dat er in het vliegtuig ook een Nederlander zat. Het gaat om een vrouw van 20 jaar uit Deurne.


Moeilijk begaanbaar

Het vliegtuig is neergekomen bij de plaats Prads-Haute-Bléone, ten noorden van Digne-les-Bains in de Franse Alpen. Reddingswerkers, 500 in totaal, zijn vlakbij, maar het gebied is moeilijk begaanbaar. De rampplek is namelijk omringd door bergen en er zijn geen begaanbare paden of wegen in de buurt. In dit gebied zijn er ook veel lawines, reddingswerkers kunnen daarom alleen met helikopters bij het wrak komen. Ook het Franse leger is ingeschakeld. Inmiddels is er 1 helikopter bij de plek geland, maar het weer verslechterd en er is sneeuw voorspeld, dus het is niet zeker of er meer helikopters bij de rampplek kunnen landen.

Duikvlucht

 

Het leger heeft de rampplek verkend en laat weten dat zij het vliegtuig hebben gezien, maar dat deze in stukken uiteen is gevallen. Uit vluchtgegevens blijkt dat het vliegtuig voorafgaand aan de crash een duikvlucht heeft gemaakt. Binnen 8 minuten daalde het vliegtuig van 9.000 meter naar nog geen 2.000 meter hoogte, om vervolgens van de radar te verdwijnen. Germanwings laat weten dat zij nog geen idee hebben waarom het vliegtuig een duikvlucht maakte.

Noodsignaal

De piloot was zeer ervaren en vloog ook voor moederbedrijf Lufthansa. De piloot werkte al 10 jaar voor Germanwings en had 6.000 vlieguren gemaakt. De Franse premier Valls liet eerder op de dag weten dat de piloot een noodsignaal had gestuurd, maar Germanwings zegt nu dat zij dit nog niet zeker weten en onderzoeken dit. Het vliegtuig had maandag nog een technische routinecheck gehad van Lufthansa.  Het laatste grote onderhoud vond plaats in de zomer van 2013, in lijn met de voorschriften van Airbus.

Op de luchthavens van Düsseldorf en Barcelona wachten familieleden en geliefden op meer nieuws. Zij zijn goed opgevangen en zijn direct afgeschermd van de massaal toegestroomde pers. Germanwings heeft inmiddels het logo van het bedrijf aangepast, van rood-geel, naar zwart-grijs. Het bedrijf is geschokt en gaat onderzoeken hoe het kan dat dit vliegtuig kon neerstorten.

Later meer…

Lees ook:Update Germanwings-crash: Co-piloot liet vliegtuig crashen
Lees ook:Update Germanwings-crash: Rouw, berging en onderzoek
Lees ook:Piloten Germanwings gaan weer staken
Lees ook:Update Germanwings-crash: Tweede zwarte doos gevonden
Lees ook:KLM voert cockpitregel per direct in

Geen reacties // Reageer