Spaanse luchtverkeersleiders gaan staken

Was je van plan om volgende week met het vliegtuig naar Spanje te reizen? Dan heb ik misschien wel slecht nieuws voor je. De Spaanse luchtverkeersleiders gaan namelijk staken en hoogstwaarschijnlijk zal een groot gedeelte van het vliegverkeer van en naar Spanje hier last van krijgen.

De luchtverkeersleiders staken als protest tegen de boetes en schorsingen die aan 61 luchtverkeersleiders zijn opgelegd. In 2010 legden zij namelijk spontaan het werk neer en de luchthavenbeheerder pikte dit niet. De spontane staking op 3 en 4 december 2010 leidde tot de volledige sluiting van het Spaanse luchtruim, met grote chaos als gevolg. 600.000 reizigers konden niet meer verder reizen en het leger moest de luchtverkeersleiding overnemen.

De vakbond en de luchtverkeersleiders zelf zijn het niet eens met deze straffen. De vakbond heeft nu opgeroepen om op 8, 10, 12 en 14 juni te gaan staken. Het gaat volgens de Spaanse luchtvaartautoriteit USCA om gedeeltelijke stakingen die gehouden worden gedurende twee uur in de ochtend en twee in de avond tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 18.00 en 20.00 uur.

81% van de luchtverkeersleiders heeft aangegeven om te gaan staken. De Europese overkoepelende organisatie Eurocontrol denkt zelf dat de aankomende stakingen niet zullen lijden tot geschrapte vliegtuigen of chaos in het land. De verwachting is dat de torens van Barcelona en Madrid volledig bemand zullen zijn. Ook de routes langs Spanje over de Atantische Oceaan zullen geen hinder ondervinden. Andere luchtverkeersleiders centra zullen iets onderbemand zijn, maar dit zal weinig hinder opleveren zo is de verwachting.

Of Eurocontrol gelijk heeft, weet niemand. We gaan het zien morgen. Mocht je nu wel naar Spanje vliegen of juist weer naar huis gaan,dan is het misschien handig om de vliegtijden in de gaten te houden.

Bron: Nu.nl/upinthesky.nl 

Lees ook:Spaanse luchtverkeersleiders gaan weer staken in juli
Lees ook:Staking: Luchtverkeersleiders Frankrijk voeren actie
Lees ook:Nauwelijks overlast door Spaanse staking
Lees ook:Piloten Easyjet staken
Lees ook:Griekse luchtverkeersleiders gaan staken op 14 en 15 augustus

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Spaanse luchtverkeersleiders gaan staken

 1. Thomas van Kooten

  Als 81% van de luchtverkeersleiders gaat staken en dit niet lijdt tot het schrappen van vliegtuigen, moeten er dan niet gewoon wat banen geschrapt worden?

    /  
  1. Lianne van Veen Auteur

   Hoi Thomas,

   Ja, dat is wel opvallend inderdaad. Maar de stakingstijd is maar kort, 4 uur per dag, en waarschijnlijk kan de overige 19% dat goed opvangen.

     /  

Comments are closed.