Na protest: Toch geen standaardmaat voor je handbagage

Met veel bombarie kondigde luchtvaartorganisatie IATA vorige week groot nieuws aan: Er komt een standaardmaat voor je handbagage. Maar niet iedereen is blij met dit nieuws en de plannen gaan weer de ijskast in.

Nu heeft elke vliegmaatschappij nog eigen regels voor de afmetingen van de gratis handbagage en dat veroorzaakt vaak onduidelijkheid en irritatie bij de incheckbalies. IATA vond het tijd worden dat er 1 standaardmaat kwam en ging in gesprek met 250 luchtvaartorganisaties en kwamen met een duidelijke maat op de proppen: 55x35x20 centimeter. Deze bagage mocht je dan overal en nergens gratis meenemen. Maar een paar grote luchtvaartmaatschappijen zijn tegen.

De drie grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, United Continental en Delta Air Lines hebben aangegeven de voorschriften niet na te zullen leven. Zij vinden namelijk dat de nieuwe maten te klein zijn, kleiner dan normaal. Delta laat weten dat maatschappijen helemaal niet geïnformeerd zijn over deze nieuwe regel.

IATA sprak ook met kofferfabrikanten over de nieuwe maat. De fabrikanten beloofden dat ze nog dit jaar de winkels zouden bevoorraden met de nieuwe maat. Naast de nieuwe maat kwam er ook een IATA Cabin OK-label op de koffer waarop stond dat de IATA het formaat heeft goedgekeurd. De bedoeling was om passagiers met een ’Cabin OK Code’ sneller door controles op luchthavens te krijgen en opbergruimten aan boord in goede banen te leiden.

Maar ook de fabrikanten en zelfs zakenreizigers zijn nu fel tegen.De handbagage zou namelijk  gemiddeld 40% in omvang kleiner zijn dan nu, waardoor er veel meer bagage tegen betaling in het ruim zou moeten worden ingecheckt. Goed voor de luchtvaartmaatschappijen, slecht voor de passagiers. Ook de reizigersclubs zijn niet blij met de nieuwe regels. Zij vinden dat de passagiers niet nog meer op kosten moeten worden gejaagd.

IATA is geschrokken van alle commotie en heeft de plannen uitgesteld. Het bedrijf gaat nu eerst een rustpauze inlassen en alle plannen nog eens bekijken. Overigens is er niet alleen maar kritiek, KLM is wel blij met de plannen en steunt dit initiatief voor de nieuwe maten. ”Het belang en het comfort van de passagiers staat bij ons altijd voorop. Voor de passagiers die met verschillende maatschappijen vliegen, is het makkelijker als ze niet elke keer op de website hoeven te checken welke afmetingen zijn toegestaan”, liet KLM vorige week weten.

Bron: Nu.nl 

Lees ook:Wereldwijde standaardmaat voor je handbagage
Lees ook:Handbagage: Alle regels op een rijtje
Lees ook:2008: het jaar waarin het papieren ticket verdwijnt
Lees ook:Dikke stewardessen willen sexy zijn (video)
Lees ook:Prijsvechter Spirit rekent 100 dollar voor handbagage

Geen reacties // Reageer