Aswolk Bali: Vliegvelden gesloten, vluchten geannuleerd, toeristen gestrand

De vulkaan Mount Ruang op Oost-Java is vorige week uitgebarsten en spuwt nu al een week as uit. Door al dat as is er een grote aswolk ontstaan die naar Bali drijft en dat heeft grote gevolgen voor de luchtvaart. Zo zijn er luchthavens gesloten, zijn er vluchten geannuleerd en kunnen toeristen, waaronder ook Nederlanders, geen kant meer op.

Vliegvelden gesloten

Vier luchthavens in Indonesië zijn gesloten, één daarvan is de Denpasar Ngurah Rai Airport, het vliegveld van de hoofdstad van Bali. De luchthaven is al vanaf donderdag gesloten en gaat, als de aswolk weer opgelost is, zaterdagmiddag 12.00 uur plaatselijke tijd weer open. Het vliegveld, dat 150 kilometer van de vulkaan ligt, is populair bij toeristen, vooral in deze tijd.

Vluchten geannuleerd

Sinds de sluiting donderdag zijn er al 160 binnenlandse en 117 internationale vluchten geannuleerd. Er reizen dagelijks een kleine 50.000 mensen van en naar Bali. Door de sluiting staan er op Jakarta Airport lange rijen met mensen die hun ticket willen omboeken of annuleren.

Toeristen gestrand

Ook KLM heeft vandaag vluchten van en naar Bali geannuleerd. KLM vliegt dagelijks via Singapore naar Bali. In Singapore zijn zo’n 400 passagiers gestrand, terwijl het op Denpasar om 328 reizigers gaat die naar huis zouden vliegen. Deze passagiers zijn donderdagavond ondergebracht in hotels. KLM vliegt vanavond met een groter toestel naar Singapore om gestrande passagiers op te halen.

De luchtvaartmaatschappij hoopt ook naar Denpasar te kunnen vliegen om ook daar passagiers op te halen. Dit vliegtuig heeft 100 extra stoelen, dat is lang niet genoeg om iedereen mee te nemen, maar KLM probeert om alle passagiers om te boeken naar andere maatschappijen. KLM houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Ook alle vluchten van en naar de kleinere vliegvelden op Lombok, en van Jember en Banyuwangi op Java zijn geannuleerd. De sluiting geldt in ieder geval tot 22.00 uur, meldt de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia op Twitter.

Aswolk

Het is nog niet bekend wanneer de vliegvelden weer open kunnen gaan, dit gaan ze per dag bekijken. De uitbarsting van de vulkaan kan nog weken aanhouden, zodat er een nieuwe aswolk kan ontstaan. De wolk hangt nu deels boven Denpasar Airport. Afhankelijk van de wind en windrichting kan de wolk zo weer een eind verschuiven en kunnen vliegtuigen weer vliegen.

Bron: NOS.nl/Volkskrant.nl/Up in the Sky/ Twitter

Lees ook:Aswolk Bali: Denpasar Airport weer open
Lees ook:Aswolk Bali: Denpasar Airport weer gesloten
Lees ook:Vliegveld Bali dicht vanwege aswolk
Lees ook:Aswolk-update: 400 Nederlandse toeristen gestrand op Bali
Lees ook:Aswolk Bali: Denpasar Airport weer open, vluchten hervat

Geen reacties // Reageer