Orkaan Irma: TUI niet naar Sint Maarten, Bahama’s ontruimd, noodtoestand Florida

Na orkaan Harvey is nu een andere orkaan orkaan. Orkaan Irma heeft inmiddels de allerzwaarste categorie bereikt en stevent met windsnelheden van 300 kilometer per uur recht op de Nederlandse Antillen af. Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zetten zich schrap. Het is de sterkste orkaan die de Antillen ooit heeft bereikt.

De orkaan heeft inmiddels het Caribisch gebied bereikt. De orkaan is inmiddels aan land gegaan op het eiland Barbuda en heeft daar flink wat schade aangericht. De regering op de Bahama’s heeft gisteren opdracht gegeven om enkele zuidelijke eilanden te laten ontruimen. Bewoners van Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay en Ragged Island worden in de loop van woensdag overgebracht naar het noordelijke eiland New Providence.

TUI besloot gisteren om niet naar Sint Maarten te vliegen. Het vliegtuig  vloog direct door naar Curaçao. Reizigers die naar St. Maarten zouden vertrekken, hebben een vervangende reisbestemming aangeboden gekregen. Toeristen die nog op het eiland zaten, zijn maandagmiddag met een vliegtuig met KLM opgehaald. Er verblijven nu nog zo’n 36 Nederlandse toeristen op het eiland. 15 daarvan zijn naar een veilige omgeving gebracht en de andere toeristen schuilen bij vrienden en familie. De eerste vlucht naar Sint Maarten vertrekt vrijdag pas weer.

Irma zal rond 15.30 uur Sint Maarten en Anguilla bereiken. Het vliegveld op het eiland is gesloten tot nader order. De eilanders houden hun hart vast en hopen dat de schade aan vooral de infrastructuur mee zal vallen. Toeristen worden met klem aangeraden om binnen te blijven en vooral niet de straat op te gaan.

Na Sint Maarten trekt Irma verder richting  Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba en buigt dan mogelijk richting Florida. In Florida is de noodtoestand alvast uitgeroepen. Burgers moeten noodvoorraden aanleggen, vluchten of in huis blijven.

Lees ook:Nieuw bij Arke: Met Dreamliner naar Sint Maarten
Lees ook:Orkaan Matthew: Noodtoestand Florida, vliegvelden gesloten, reisadvies gewijzigd
Lees ook:13.000 toeristen op Cuba vluchten voor Ike
Lees ook:Noodtoestand Mexico om orkaan Patricia
Lees ook:Doden op Cuba door orkaan Ike

Geen reacties // Reageer