12.000 passagiers gedupeerd: Grondpersoneel KLM staakt vanavond

Ben jij van plan om vanavond vanaf Schiphol met KLM naar je bestemming te vliegen? De kans is groot dat je dan te maken krijgt met flinke vertraging of zelfs geschrapte vluchten. Het grondpersoneel van KLM gaat weer staken en deze keer heeft iedereen daar last van.

Het grondpersoneel van KLM en KLM zijn al een tijdje met elkaar in gesprek over een nieuwe CAO. Er zijn veel problemen bij KLM en dochterbedrijf Air France. Zo moeten werknemers bij Air France meer werken, maar krijgen ze niet meer betaald. KLM wil het aantal vakantiedagen en seniorendagen verminderen. Ook moeten er meer flexkrachten komen.

Vakbond FNV pikt dit niet en eist het volgende:
De werknemers eisen 1 procent loonsverhoging voor iedereen met een minimum van € 75,= bruto per maand. Meer vaste banen voor de vele uitzendkrachten die al jaren op onzekere krachten structureel werk doen. En geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen, zodat de werknemers gezond hun pensioen halen.

De KLM gaat niet mee met deze eisen. Dit leidde vorige week al tot een staking bij het bagagepersoneel van KLM Cargo, maar er waren bijna geen vertragingen en de gewone reiziger merkte hier niks van. Vanavond zal dit heel anders zijn. De grondmedewerkers van KLM zijn van plan om van 19.30 tot 21.00 uur te gaan staken. Actievoerende grondmedewerkers van KLM handelen vanavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen af. Er wordt geen bagage ingeladen of uitgeladen.

Tijdens die anderhalf uur vertrekken er 41 vluchten van KLM. De vluchten lopen dan vertraging op of worden zelfs helemaal geschrapt. Reizigers missen zo hun aansluiting en het is ook mogelijk dat er koffers blijven liggen. En dat terwijl er nog een heleboel koffers op Schiphol staan. De staking heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor de rest van de avondvluchten. In totaal worden er volgens KLM 12.000 passagiers gedupeerd. Schiphol zelf laat weten dat ze de passagiers niet in hotels in Amsterdam kunnen herbergen, de meeste hotels zijn vanwege de Gay Pride namelijk compleet volgeboekt.

Er is nog een kleine kans dat de staking niet doorgaat, KLM heeft een kort geding aangespannen tegen vakbond FNV. Schiphol steunt KLM daarin. Vanmiddag is de gang naar de rechter.

Lees ook:Rechter verbiedt staking grondpersoneel KLM
Lees ook:Grondpersoneel KLM staakt morgen
Lees ook:Piloten Air France dreigen met staking tijdens EK voetbal
Lees ook:Piloten Air France gaan staken
Lees ook:Personeel Alitalia staakt, reizigers vast

Geen reacties // Reageer