Wintersporten in Oostenrijk of Frankrijk?

Veel wintersporters twijfelen bij het kiezen van een wintersportbestemming tussen Oostenrijk en Frankrijk. Een simpele vraag zonder kant-en-klaar antwoord. Om je toch op weg te helpende verschillen tussen Frankrijk en Oostenrijk op een rijtje.

Skigebieden
Frankrijk staat bekend om de grote aaneengesloten en uitgestrekte skigebieden. Na 1950 pakten de Fransen het wintertoerisme planmatig aan. Zo werd op de tekentafel nieuwe moderne recht-toe-recht-aan skistations ontworpen, waarvan er heel wat te vinden zijn. Ze zijn speciaal gebouwd voor de wintersporters en hebben relatief weinig permanente bewoners. Veel Franse skistations staan nog vol met lelijke betonnen flats uit de jaren 70, maar nieuwe bebouwing is gelukkig vaak een stuk sfeervoller. De skigebieden liggen gemiddeld hoger dan in Oostenrijk. Het hooggebergte is in Oostenrijk een stuk steiler van structuur, wat het aaneensluiten of uitbreiden van skigebieden moeilijker maakt. De hoge ligging van Franse skigebieden betekent echter niet dat ze meer sneeuwzeker zijn dan lager gelegen Oostenrijkse skigebieden.

Type wintersporters
Oostenrijk is al jaren het favoriete vakantieland van Nederlandse wintersporters. Ruim de helft van onze landgenoten gaat jaarlijks naar Oostenrijk. In Oostenrijk vindt je ‘gemütlichkeit’, maar toch ook uitgestrekte skigebieden. Franse skigebieden trekken daarentegen meer sportievelingen aan door de uitgestrekte skigebieden en goed doordachte infrastructuur. Voor wintersporters met een kleine beurs hebben een aantal Franse skigebieden zich ontpopt als budgetbestemming. Voorbeelden hiervan zijn Les sybelles en Devoluy.

Prijs
De accommodaties in Frankrijk zijn in de regel goedkoper, maar kleiner en minder comfortabel dan in Oostenrijk. Het komt nog regelmatig voor dat Franse appartementen en hotelkamers die door de grote touroperators worden aangeboden van het formaat “kippenhok” zijn. Een voordeel van Frankrijk is dat de accommodaties vrijwel altijd direct aan de pistes liggen, dus geen gezeul met de uitrusting in overvolle skibussen. Ga je wat eten of drinken op de piste houdt er dan rekening mee dat Frankrijk vaak een stuk prijziger is dan Oostenrijk. Tenslotte worden skipassen in de grote Franse skigebieden vaak voor een deel van het skigebied aangeboden. Tegen een meerprijs kan een skipas voor het hele skigebied worden aangeschaft. Gemiddeld kom je dan 20 euro duurder uit dan in de grote Oostenrijkse skigebieden waar een skipas voor het hele skigebied vaak standaard is.

Après-ski
Après-ski mogelijkheden zijn er zowel in Frankrijk als in Oostenrijk. In Frankrijk ontbreekt volgens velen vaak de gezelligheid en de sfeer, Oostenrijk daarentegen wordt geprezen om haar “gemutlichkeit”, die zelfs in de grotere wintersportplaatsen is te proeven. Franse skigebieden kennen geen traditionele après-ski, maar in de grote skistations is voor een jong publiek wel vertier te vinden in discotheken en bars.

Meer info op : www.wintersporters.nl

Lees ook:World Ski Awards: Val Thorens beste skigebied ter wereld
Lees ook:Goedkoop skiën in Bulgarije
Lees ook:Wintersport: 1 miljoen Nederlanders naar de sneeuw
Lees ook:Eindelijk sneeuw! maar wel grote chaos
Lees ook:Seizoen voorbij: Sölden populairste wintersportbestemming

Geen reacties // Reageer