Duiker ontsnapt uit haai

Een Australische man heeft zichzelf weten te bevrijden uit de kaken van een haai.

De miraculeuze ontsnapping dankte de 41-jarige duiker vooral door flink terug te vechten en zijn duikvest uit te trekken.

De sportman was met vrienden aan het duiken, maar vanwege het troebele water zag de 41-jarige Australiër de haai niet aankomen. De roofvis greep hem bij zijn hoofd en stond op het punt om de duiker door te slikken.

Het slachtoffer, een specialist in karate, vocht echter flink terug en wist zich uit de haaienbek te bevrijden door zijn duikervest uit te trekken. Vrienden brachten de duiker daarna in veiligheid. De schade aan zijn gezicht viel gelukkig mee omdat het slachtoffer een gezichtsmasker droeg. Hij werd met een gebroken neus en vleeswonden naar een ziekenhuis in Wollongong gebracht.

Beschermde soort
Volgens de The Sydney Morning Herald werd de duiker gegrepen door een grote witte haai, ook bekend als de mensenhaai (Carcharodon carcharias, zie foto). Volwassen exemplaren worden gemiddend vijf tot zes meter lang, maar deze haai had een lengte van circa drie meter.

Hoewel gevreesd, worden grote witte haaien wel wettelijk beschermd in Australië. De dieren worden namelijk steeds meer bejaagd omdat andere haaiensoorten in aantal afnemen. Hun tanden, kaken en vinnen zijn waardevol als souvenir of als ingrediënt voor de in Azië zeer populaire haaienvinnensoep.

Vanwege hun trage voortplanting is juist deze soort gevoelig voor exploitatie. De soort werd derhalve in 2004 op de CITES-lijst geplaatst om internationale handel in mensenhaaiproducten in te dammen. Op deze lijst staan slechts twee andere haaiensoorten, de reuzenhaai en de walvishaai.

Cijfers van aanvallen
De grote witte haai komt waarschijnlijk nog het meeste voor in de Australische wateren. Van 1990 t/m 2005 werden volgens de Amerikaanse website International Shark Attack langs de Australische kustlijn 74 aanvallen van haaien op mensen genoteerd.

Langs de drukbezochte kust van Florida werden in dezelfde periode 341 haaienaanvallen vastgesteld. Voor Zuid-Afrika ligt dat cijfer op 72, voor Brazilië op 62 en voor Hawaii op 57.

Lees ook:Haaien sturen Tweet wanneer zij in de buurt zijn van een strand
Lees ook:Backpacker neergeschoten in Melbourne
Lees ook:Haai eet man op in Zuid Afrika
Lees ook:Heli-piloot redt surfers van een haai aanval
Lees ook:Vermiste duiker zwemt 20 kilometer naar kust

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Duiker ontsnapt uit haai

 1. Celine

  Illllllllllll zo eng.
  ik huiverde helemaal toen ik t verhaal las.
  die man heeft echt geluk gehad!!!!!
  nou doei

    /  
 2. ina

  ja echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel eng
  die man is een held ,man
  doeiiiiiiiiiiiiii

    /  
 3. tijntje

  kan ik die man ontmoeten?/?
  nee hoor grapje
  maar wel eng maar toch knap
  de balluhhhhhhhhhhh

    /  
 4. la oui

  woow die heeft geluk gehad joh
  ik zoow echt nooit daar nooit gaan wilen zwemmen/duiken voor je het weet zit je in de buik van een haai:S

    /  
 5. meisje ;;

  ja echt FACKING eng !!!!!!!!!!!!!!!! de baluhhh

    /  

Comments are closed.